Televisie Voorkeur

Het grootste hondenevenement ter wereld, Crufts 2008, wordt dit jaar van 6 tot en met 9 maart in Birmingham gehouden. Ruim 23.000 honden, waarvan 2100 van buiten Groot-Brittannië, strijden om een onderscheiding in hun klasse en om de hoofdprijs Best in show. Vandaag geven Clare Balding, Ben Fogle and Matt Baker commentaar bij de keuringen en de behendigheidswedstrijden in de klasse Toy and utility. Televisiekijkers kunnen hun stem uitbrengen op hun favoriete hond voor de Friends for Life Awards. Op de foto borderterriër Bowyn, die deelnam aan Crufts 2006. BBC 2, 21.00-22.00u. Foto Reuters. Bowyn, a Border Terrier, sleeps with his toy dog at the 103rd Crufts dog show in Birmingham, central England, March 12, 2006. Crufts was founded in 1891 by entrepreneur Charles Cruft and has long been established as one of the world's greatest dog shows. REUTERS/Luke MacGregor REUTERS

actualiteiten

EénVandaag. Aandacht voor Emile ‘Tsjakka’ Ratelband. Na een periode waarin hij alleen het nieuws haalde met zijn echtscheidingsperikelen en zijn mislukte politieke carrière trekt hij nu in binnen- en buitenland volle zalen trekt met zijn nieuwe religie Somatology. In een toelichtend boek over deze ‘lichaamskunde’ stelt hij hoe onder andere gelaatstrekken de persoonlijkheid bepalen. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Evaluatie van de uitspraak in de rechtszaak over de ‘tasjesdief’ en aandacht voor het nieuwe boek van Stella Braam Ik blijf thuis, waarin ze verslag doet van haar pogingen om haar moeder uit het verzorgingstehuis te houden. Ned.2, 20.25-20.55u.

Nova. Reportage over voetbalclubs die een eigen televisiezender willen oprichten, zoals AZ, of die al een eigen zender hebben, zoals Manchester United. Interview met Magnum-fotograaf McCurry die Nederland bezoekt n.a.v. de tentoonstelling Verborgen Afghanistan en die zijn fotoboeken presenteert. Verder een verslag over het drugsdebat in de Tweede Kamer. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gasten zijn o.a. actrice Anneke Blok die vertelt over haar hoofdrol in de film Tiramisu en Nicolette Kluijver, Dennis Storm en Peer Mascini die het het nieuwe BNN-programma Crazy 88 komen toelichten. Giel Beelen is tafelheer. Ned.3, 19.30-20.25u.

Pauw en Witteman. - Douwe Draaisma, bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie in Groningen, vertelt over zijn nieuwe boek De heimweefabriek. Wilco van Herpen praat over Wilco’s bus, dat hij maakt voor de Turkse televisie. Hij reist voor het programma met een camper door Turkije om mensen te ontmoeten en vooroordelen over Turkije weg te nemen. Ned.1, 23.00-23.55u.

Phara. Praatprogramma met Phara de Aguirre en Lieven van Gils. Vandaag te gast de Vlaamse schrijver Herman Brusselmans en ‘kunstpaus’ Jan Hoet. België 2, Canvas, 23.05-23.40u.

documentaire

Holland doc: Dear Oprah. Documentaire waarvoor Nederlandse filmmakers in november 2007 door Amerika trokken, op zoek naar niet-stemmers i.v.m. de presidentsverkiezingen dit jaar. Zie verder pagina 20. Ned.2, 22.50-0.40u.

informatief

Cultuurshake. Culturele reis onder leiding van een bekende gids. Vanavond oud-minister Hans Dijkstal die drie vechtsporters naar drie verschillende kunstdisciplines stuurt. Het is afwachten of ze het geweld van jazz, toneel en schilderkunst kunnen waarderen. Verder tips, nieuws en bijzondere ervaringen uit de wereld van kunst, entertainment en cultuur. Eerste aflevering van een tiendelige serie. Ned.2, 19.25-19.55u.

Andere tijden: Boerenopstand in Hollandsche veld. Het was de winter van de eeuw, 1963. In het Drentse Hollandscheveld werden drie boeren op straat gezet vanwege een schuld van een paar tientjes aan het Landbouwschap omdat ze uit principe de heffingen van dat bedrijfsschap weigerden te betalen. De woedende vrije boeren onder leiding van boer Koekoek kwamen in opstand. Later kwam diens Boerenpartij in de Kamer. Ned.2, 21.20-22.00u.

amusement

Grand Prix Vorentscheid 2008. Rechtstreeks verslag van het Duitse nationale songfestival, waarvan de winnaar Duitsland op 24 mei zal vertegenwoordigen op het Eurovisie songfestival in Belgrado. ARD, 20.15-21.45u.

Lux xl. Luc Jansen praat met een gast over boeken, theater, beeldende kunst, film, muziek etc. Vanavond vertelt actrice Viviane De Muynck over haar culturele passies, voorbeelden en inspiratiebronnen aan de hand van filmfragmenten. België 2, Canvas, 23.05-23.40u.

Het zesde zintuig. Tweede aflevering van een serie waarin zestien kandidaten die denken over paranormale gaven te beschikken, worden getest aan de hand van een aantal cases. De presentatie is in handen van Beau van Erven Dorens. In de eerste vier afleveringen is er telkens een afvaller. De overgebleven kandidaten worden in de praktijk getest op hun zesde zintuig. Een wedstrijd om de titel ‘beste paranormaal begaafde Nederlander van 2008’. RTL 4, 21.30-22.30.

sport

WK Afstanden Schaatsen Nagano. Samenvatting van de WK Afstanden Schaatsen in Nagano. Ned.1, 19.00-20.00u.

NOS: UEFA Cup, Tottenham Hotspur-PSV. Voorbeschouwing op de wedstrijd met o.a. portret van White Heart Lane en de visie van Martin Jol op het duel. Om 21.00u. rechtstreeks verslag met in de pauze een voorlopige analyse en na de wedstrijd een nabeschouwing. Ned.3, 20.35-23.10u.

Sportjournaal. Met o.a. schaatsen: samenvatting van de WK Afstanden in Nagano en een samenvatting van de UEFA Cup-wedstrijd Tottenham-PSV. Ned.3, 23.10-23.25u.

WK Afstanden Schaatsen Nagano. Rechtstreeks verslag van de WK Afstanden schaatsen in Nagano. Analyse: Ria Visser. Morgen: Ned.1, 03.20-06.30u.