Team zoekt in bunker naar oorlogskunst

Onderzoekers claimen een kunstschat te hebben ontdekt in de duinen bij Zandvoort. Het zou gaan om vier sculpturen en twaalf schilderijen.

De amateurs, verenigd in de zogenoemde Zandvoortse Bunkerploeg, kwamen de kunstwerken op het spoor na een tip van een zoon van een overleden Sturmbannführer. Officier Müller was in 1942 verantwoordelijk voor de ontruiming van Zandvoort. Müller, een kunststudent, besloot echter de kunstwerken die daarbij werden gevonden, entartete kunst, te verbergen in een bunker, uit angst voor vernietiging door de nazi’s. Hoewel nog niet bekend is welke kunstwerken in de bunker liggen, zou het kunnen gaan om werken van Emil Nolde en Max Beckmann. Van deze laatste is bekend dat hij voor de oorlog geregeld met zijn gezin in Zandvoort verbleef, zegt directeur Gerard Wilmink van het Cruquiusmuseum in de Haarlemmermeer, en tevens lid van de Bunkerploeg.

Na de oorlog belandde Müller in Oost-Duitsland – daarom kon hij hij niet terugkeren naar Zandvoort om de schilderijen op te halen. Na zijn dood, in 1993, zou zijn zoon een document hebben ontdekt waarin de kunstschat wordt vermeld. De zoon heeft afgelopen januari contact opgenomen met twee leden van de Bunkerploeg. Hij zou dat hebben gedaan naar aanleiding van de vele publiciteit rond oorlogskunst de afgelopen tijd.

Inmiddels zeggen de twee amateurs de bunker te hebben gelokaliseerd en via een kleine camera een blik te hebben geworpen op de binnenkant. Daar hebben ze kisten gezien. De burgemeester van Zandvoort gaf gisteren toestemming de bunker uit te graven.

Overigens zegt Gerard Wilmink er niet zeker van te zijn dat er ook daadwerkelijk kisten staan. „De kwaliteit van de beelden is slecht, je ziet vage contouren. Maar het zou ook een isolatieplaat kunnen zijn die naar beneden is gevallen.” Voor de bunker opengaat, moet er eerst professioneel kunsttransport worden geregeld, zegt Wilmink. „Want een half uur na het openen van een luchtdichte bunker treedt het verval al in.” Wilmink wijst erop dat de luchtvochtigheid in een bunker hoog is. „Het is goed mogelijk dat er weinig van over is.”