‘Stevige tante’ krijgt weinig tijd

De nieuwe Europees commissaris van Volksgezondheid begon deze week in Brussel. „Ze heeft nog maar weinig tijd en dat is rampzalig.” 

Androula Vassiliou. Foto Press and Information Office Cyprus José Manuel Barroso (R), President of the European Commission receives Androula Vassiliou, new commissioner in charge of Health prior to a meeting at the headquarters of the European Commission in Brussels. on February 29 2008. AFP PHOTO/EC/OFF AFP

Op Cyprus kent iedereen haar als echtgenote van voormalig president Georges Vassiliou. In Brussel krijgt Androula Vassiliou (64) de kans om uit de schaduw van haar man te treden, als nieuwe eurocommissaris van Volksgezondheid.

Vassiliou volgt haar landgenoot Markos Kyprianou op, die op Cyprus minister van Buitenlandse Zaken wordt. Het Europees Parlement en de lidstaten zullen naar verwachting haar benoeming binnen twee weken goedkeuren.

De nieuwe eurocommissaris zal de complexe gezondheidsportefeuille middenin een mandaat overnemen, eind 2009 begint de Europese Commissie aan een nieuwe ambtstermijn. Dat is lastig, want juist de komende drie maanden zullen er beslissingen moeten vallen over slepende kwesties.

Grensoverschrijdende gezondheidszorg, orgaandonatie en het terugdringen van obesitas zijn drie voorbeelden van dossiers die uitgesproken politieke vaardigheden vereisen. Lidstaten hechten namelijk erg aan hun eigen bevoegdheden op het gebied van volksgezondheid.

Myria Antoniadou, een journaliste van de Cyprus Mail, kent haar landgenoot als „een ervaren politica, die gezien haar indrukwekkende loopbaan goed in de commissie past”. Vassiliou is volgens Antoniadou een vrouw „die oplossingen zoekt door te praten, iemand die het liefst de harde confrontatie uit de weg gaat”.

Vassiliou verdiende haar sporen in de advocatuur. Ze studeerde recht en internationale betrekkingen in Londen en werkte twintig jaar lang als advocaat op Cyprus. Daar stopte ze mee toen haar man, George Vassiliou, met wie ze drie kinderen heeft, in 1988 tot president van Cyprus werd gekozen. Zelf was ze van 1996 tot 2006 lid van het Cypriotische parlement en werkte ze voor de Verenigde Naties.

Het echtpaar Vassiliou heeft nauwe banden met Brussel. Zo wordt George Vassiliou gezien als de man die Cyprus de EU in loodste, als hoofd van de Cypriotische onderhandelingsmissie. Androula Vassiliou was vijf jaar lang vicevoorzitter van de Europese liberale politieke partij (ELDR).

Europarlementariër Jules Maaten (VVD) heeft Vassiliou daar leren kennen. Ze is volgens hem „een stevige tante”. Toch vreest Maaten dat de ambitieuze plannen van haar voorganger op de lange baan worden geschoven nu hij vertrekt. „Het is rampzalig dat Vassiliou nu aantreedt, want ze heeft de tijd niet meer om een relatie op te bouwen met de ministers van de lidstaten.”

Jules Maaten hoopt dat Vassiliou geen „invaller” blijft. „Als de Cyprioten haar naar voren hebben geschoven zodat ze de volgende termijn ook kan blijven, dan worden we daar allemaal beter van.”

    • Elleke Bal