Staking kost sleper Smit marktaandeel

De staking vorig jaar van de Rotterdamse sleepbootbemanning van sleep- en bergingsbedrijf Smit heeft het bedrijf een marktaandeel van 10 tot 15 procent in de Rotterdamse haven gekost. Dat maakte bestuursvoorzitter Ben Vree van Smit vandaag bekend bij de prestentatie van de jaarcijfers.

Ondanks de langdurige werkonderbreking steeg de winst van Smit Internationale met 40 procent. Het bedrijf boekte een winst van 105,6 miljoen euro op een omzet van 551,5 miljoen. Vooral de bergingsdivisie presteerde goed. Het bedrijfsresultaat steeg van 18,7 euro in 2006 naar 36,8 miljoen in 2007. Ook de sleepdiensten, de terminaldivisie en de transportdivisie boekten winst.

Vree gebruikte de persconferentie om te benadrukken dat een overname van de terminaldivisie onbespreekbaar is. Concurrent Lamnalco, een samenwerkingsverband van het Nederlandse baggerbedrijf Boskalis en het Saudische conglomeraat Rezayat, wil de tak van Smit overnemen die diensten verleent aan olie- en gasterminals. „De terminaldivisie is het hart van ons bedrijf. Zo gebruiken we het personeel en de schepen van terminals bij bergingsactiviteiten”, zegt Vree. „De divisie niet te koop.”

Rond het middaguur stond de beurskoers van Smit 4,6 procent hoger op 62,89 euro.