Soevereiniteit van Ecuador geschonden

De Organisatie van Amerikaanse Staten heeft de Colombiaanse aanval op een kamp van rebellenbeweging FARC in Ecuador, zaterdag, een schending van de Ecuadoriaanse soevereiniteit genoemd. Venezuela heeft troepen naar de grens met Colombia gestuurd.

Diplomatieke pogingen om de snel opgelopen crisis te bezweren leidden gisteren in Washington tot de resolutie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS), waarbij zowel Ecuador als Colombia zich konden aansluiten. Colombia heeft volgens de resolutie „de soevereiniteit en de territoriale integriteit van Ecuador” geschonden. Maar het land wordt daarvoor in de resolutie niet veroordeeld.

De OAS heeft ook besloten dat een commissie in Ecuador en Colombia een onderzoek gaat instellen naar de aanval, waarbij de tweede man van de FARC, Raúl Reyes en 23 anderen guerrillastrijders werden omgebracht. Ook moet de commissie bekijken hoe de banden tussen Ecuador en Colombia hersteld kunnen worden. Op de hoog opgelopen spanningen tussen Colombia en Venezuela gaat de resolutie niet in.

Venezuela, dat zich meteen bijzonder verontwaardigd had getoond over de Colombiaanse actie in Ecuador, heeft volgens minister van Defensie Gustavo Rangel inmiddels 85 procent van een legermacht van ongeveer 9000 man met tanks aan de grens met Colombia gelegerd. Ecuador zou ook troepen naar de grens sturen.

Maar de regering van Colombia zegt niet van plan te zijn op haar beurt troepen naar de grens te sturen. De Colombiaanse minister van Defensie spreekt van „een absurde provocatie” van Venezuela waarop zijn land niet hoeft te reageren.

Volgens de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates is er „een relatief kleine kans op een militair conflict”. (Reuters, AP)