Sarkozy deelt zorg van Balkenende om Wilders

President Sarkozy van Frankrijk heeft premier Balkenende verzekerd van steun in de ophef over de anti-islamfilm die Kamerlid Wilders heeft aangekondigd. Dat heeft een woordvoerder van Sarkozy gezegd na een lunch van Sarkozy en Balkenende gisteren in het Elysée.

Balkenende verklaarde na afloop van de ontmoeting aan Franse journalisten dat er „nauwelijks middelen” zijn om Wilders van zijn film af te houden, omdat Nederland „een land van vrijheid van meningsuiting” is. Volgens Sarkozy’s woordvoerder is hij gespitst op de plaats van de islam in Europa en Frankrijk.

Balkenende bezocht Parijs ter voorbereiding van het Franse voorzitterschap van de Europese Unie, in de tweede helft van dit jaar. Sarkozy bezoekt in de aanloop daarvan tal van Europese landen, maar heeft vooralsnog geen tijd om in Den Haag langs te komen. De Franse president nam evenmin de tijd om samen met Balkenende vragen te beantwoorden.

In een gemeenschappelijke verklaring betuigden de president en de premier hun toewijding aan het versterken van Europa, onder meer door meer samenwerking op het gebied van defensie. Sarkozy en Balkenende bespraken onder meer de samenwerking in Tsjaad, waar De Haag zestig mariniers wil sturen naar de Europese troepenmacht Eufor onder leiding van de Fransen. In Zuid-Afghanistan stelt Frankrijk troepen beschikbaar onder Nederlandse leiding.

Ook de beveiliging van ex-Kamerlid Hirsi Ali kwam aan de orde. Den Haag lijkt bereid een voorstel te bestuderen om een Europees fonds op te richten voor Europese burgers die door fanatici met de dood worden bedreigd. Sarkozy heeft zo’n fonds voorgesteld, nu Hirsi Ali in de VS niet meer op kosten van Europese staten wordt beveiligd. Volgens Balkenende complimenteerde Sarkozy hem voor de beveiliging van Hirsi Ali. Het toekennen van de Franse nationaliteit aan haar is „niet aan de orde”.

Lees de gezamenlijke verklaring via nrcnext.nl/links