Postkantoren sluiten overal

Mensen handelen hun bank- en postzaken niet meer af op het postkantoor.

En de liberalisering van de postmarkt speelt een rol.

Postkantoor in 1978. Foto archief NRC Archief NRC

De laatste 250 zelfstandige postkantoren gaan de komende vijf jaar dicht. De sluiting zal leiden tot het verlies van rond de 1.850 arbeidsplaatsen. Dit hebben TNT Post en de ING Bank, beide voor 50 procent eigenaar van Postkantoren bv, gisteren bekendgemaakt.

De kleine postkantoren in winkels blijven bestaan – dit aantal wordt met 550 uitgebreid tot 2.400. TNT Post en ING voeren „veranderende marktomstandigheden” aan als argument voor de sluiting. Het gebruik van het postkantoor voor bankzaken en het afhandelen van post daalt al jaren.

„Het traditionele postkantoor is niet meer levensvatbaar”, zegt Yme Pasma, directeur Retail van TNT Post. „Onze klanten worden bediend door locaties in supermarkten en buurtwinkels.”

„Het zat er al een tijdje aan te komen”, zegt Inge Bakker van CNV Publieke Zaak, „maar het tijdstip was voor ons toch wel een verrassing”. De afgelopen jaren liep het aantal hoofdpostkantoren al terug van 2.000 naar 250. De vakbonden zijn bereid mee te werken aan de uitvoering van een sociaal plan. Bakker: „Het bedrijf weet dat wij geen gedwongen ontslagen accepteren.”

Directielid Bart Schlatmann van ING zegt dat laatste niet te kunnen garanderen. ING en TNT reserveren allebei 87 miljoen euro om de afvloeiing van het personeel te betalen.

Aan de joint venture tussen TNT en ING komt een einde: de bv Postkantoren wordt opgeheven, wanneer het laatste postkantoor over ongeveer vijf jaar dichtgaat. De postkantoren – ook de vestigingen in winkels – dienen nu tevens als kantoor voor de Postbank, een onderdeel van de ING Group.

Het merk Postbank verdwijnt ook per 1 januari 2009. Eerder was al bekend dat dit besluit, dat losstaat van de beslissing over de postkantoren, zal leiden tot het verlies van 2.500 arbeidsplaatsen.

Het verdwijnen van de ‘oude’ postkantoren vormt het sluitstuk van de marktwerking op de postmarkt. In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd staatsbedrijf PTT (post, telefoon en telegrafie) geprivatiseerd en naderhand opgesplitst. De telefoondivisie ging verder onder de naam KPN; de postdivisie heet, na enkele naamswijzigingen, TNT.

De sanering van de postkantoren is mede ingegeven door de liberalisering van de postmarkt, die per 1 juli van dit jaar wordt verwacht. Post tot 50 gram valt nu nog onder het monopolie van TNT, maar mag dan door elk bedrijf worden afgehandeld.

De concurrenten van TNT, Sandd en Selekt Mail, hebben al eigen ‘postkantoren’ waar klanten terecht kunnen met pakketten. Na het vrijgeven van de markt mogen deze kantoren ook post verwerken. Sandd zei dinsdag te overwegen zelf postzegels te gaan uitgeven.