Politie zint op nieuwe stakingen

De politievakbond NPB heeft gisteren het bod van minister Guusje ter Horst (PvdA, Binnenlandse Zaken) voor een nieuwe cao verworpen. De NPB is daarmee na ACP en ANPV de derde landelijke politiebond die het bod afwijst. Morgen hebben de bonden overleg met de minister. Als die gesprekken tot niets leiden, zullen er acties volgen, zo zeggen de bonden.

„De acties zullen minder publieksvriendelijk zijn dan eerst”, zegt Hans van Duijn, voorzitter van de NPB. Als mogelijke acties noemt Van Duijn „het beïnvloeden van verkeersbewegingen” en het „verhinderen van grote evenementen”. Verder sluit Van Duijn niet uit dat complete regiokorpsen het werk neer zullen leggen. „We zullen de grenzen van het stakingsrecht gaan opzoeken”, zegt Van Duijn.

Op 13 februari nam minister Ter Horst de uitkomsten van de bemiddelingspoging van Doekle Terpstra over als eindbod. Ter Horst stelt een loonsverhoging voor van 3,5 procent per 1 februari 2008 en 3,3 procent per 1 januari 2009. Verder zouden agenten tot en met salarisschaal 9 in juli een eenmalig bedrag krijgen van 1.200 euro bruto en nog eens 600 euro bruto in juli volgend jaar. Ruim 46.000 agenten komen hiervoor in aanmerking. Dat is 85 procent van alle politiemensen. Tijdens een spoeddebat in de Tweede Kamer vorige week kreeg Ter Horst forse kritiek om haar harde opstelling in het cao-conflict ten opzichte van de bonden.