Paniek over iPhone-kopie van Meizu

meizu_minione.JPGJe moet twee keer kijken om ze uit elkaar te houden, de Apple iPhone (die in Duitsland al een tijdje verkocht wordt) en de Mini One van Meizu. Op IT-beurs Cebit was gisteren even paniek omdat de stand van Meizu gesloten werd wegens licentieproblemen met een van de overige mediaspelers die het Chinese bedrijf maakt. Het gevolg: nog meer aandacht voor de iPhone-kloon. De kleine stand puilt uit van de cameraploegen.

Op de tafel van de Meizu-stand op de Cebit ligt een werkend prototype van de Mini One. Het apparaat is nog vastgeklonken aan een grote printplaat. Vlak daarnaast ligt een ‘lege’ huls van de smartphone: het enige verschil met de iPhone is dat er drie knoppen onderaan zitten, waar Apple’s telefoon slechts één Home-knop heeft.

meizu_800.JPGElla Wong, marketing manager van Meizu, lijkt oprecht verbaasd: “Vind je echt dat ie op de iPhone lijkt?” Euuh ja. De interface is compleet gestolen: alle iconen zijn vrijwel identiek, de indeling en menu’s zijn gelijk aan die van de iPhone en zelfs de klikgeluiden klinken hetzelfde.

Maar er zijn belangrijke verschillen. Meizu’s telefoon draait op Windows CE 6.0, met een speciaal MeizuOS als schil. Het scherm is 720 x 480 pixels (die van de iPhone 480 x 320 pixels) en de beeldchip van de Meizu MiniOne heeft 3 megapixel. Apple’s iPhone heeft een twee megapixel camera en kan bovendien geen video opnemen. Maar de oorspronkelijke iPhone heeft een multitouch-interface, die meerdere vingers en bewegingen herkent. Zodat je bijvoorbeeld kunt inzoomen op foto’s en webpagina’s. Overigens heeft de Mini One wel die leuke scroll-functie succesvol gekopieerd (zie het onderstaande filmpje).

De prijs van de Meizu MiniOne is nog niet bekend, maar het toestel zou in augustus in China op de markt moeten komen. Daarna wordt het toestel vermoedelijk ook in Europa verkoch, zegt Wong.

Hieronder een kort filmpje van de Mini One in actie. En hier een guided tour door de echte iPhone.

    • Marc Hijink