Ossetië: en wij ook

De separatistische Georgische regio Zuid-Ossetië heeft gisteren, verwijzend naar de eenzijdige uitroeping van de onafhankelijkheid van Kosovo, de VN, de EU en Rusland gevraagd ook de onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië te erkennen.

Het parlement nam een resolutie aan waarin stond dat Kosovo „een precedent” is, en „een overtuigende bevestiging” van de opvatting dat de oplossing van regionale conflicten niet alleen gebaseerd is op het principe van de territoriale integriteit van een staat. Kosovo werd onafhankelijk tegen de wil van de staat waar het deel van uitmaakte, Servië, en dus kan Zuid-Ossetië onafhankelijk worden tegen de zin van Georgië, zo werd in de hoofdstad Tschinvali gezegd.

Ook werd gezegd dat de „al zeventien jaar durende onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië zijn levensvatbaarheid bevestigt” en dat het land nu alleen nog „de legitimering van zijn soevereiniteit overeenkomstig het Handvest van de VN” nodig heeft.

Zuid-Ossetië en een andere Georgische regio, Abchazië, vochten zich begin jaren negentig los van Georgië en beschouwen zich als onafhankelijk. Beide regio’s worden bestuurd door pro-Russische regeringen. Moskou heeft vrijwel alle 50.000 Osseten Russische paspoorten gegeven en steunt actief het separatistische bestuur. Zuid-Ossetië leeft voornamelijk van smokkel van en naar Georgië.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, reageerde direct op het verzoek om erkenning. Het zal niet worden ingewilligd, zei ze. De VS (en de EU) hebben uitdrukkelijk bepaald dat Kosovo een uniek geval en geen precedent is, zo zei Rice. (Reuters)