‘Oorlog’ in top Servië om relatie met EU

De ruzie binnen de Servische leiding over het beleid jegens Kosovo en de Europese Unie is gisteren dermate geëscaleerd dat een partijleider de situatie „catastrofaal” noemde en media schreven over „vrijwel oorlog” binnen de regering.

Aanleiding voor de escalatie was een resolutie die in het parlement werd ingediend door de oppositionele ultranationalistische Servische Radicale Partij SRS. In die resolutie werd gesteld dat Servië alleen nog met de Europese Unie wil praten als die erkent dat Kosovo deel uitmaakt van Servië. Verder werd geëist dat de EU haar missie in Kosovo ontbindt en dat alle landen die Kosovo hebben erkend, die erkenning terugdraaien. De resolutie wordt gesteund door één van de drie regeringspartijen, de DSS van premier Vojislav Koštunica, maar wordt als „gevaarlijk” verworpen door de twee andere regeringspartijen, waaronder de partij van president Boris Tadic, de Democratische partij (DS).

Tot een stemming kwam het niet, omdat de voorzitter van het parlement, Oliver Dulic (van de DS), eiste dat de regering zich eerst over de resolutie uitspreekt; pas daarna zal het parlement dat doen.

In de regering heeft Koštunica’s DSS geen meerderheid: als de resolutie daar in stemming wordt gebracht, wordt ze verworpen door de twee coalitiepartners van Koštunica. In het parlement kan de resolutie wel rekenen op een meerderheid, die wordt gevormd door de oppositionele radicalen en de socialisten en Koštunica’s DSS.

De leider van de radicalen, Tomislav Nikolic, eiste gisteren dat Dulic als parlementsvoorzitter wordt afgezet. De DS stelde dat dat het eind van de regering en nieuwe verkiezingen zou betekenen – die niemand wil, omdat ze zouden leiden tot een zege van de radicalen.

President Tadic zei gisteren dat de resolutie het werk is van mensen die Servië buiten de EU willen houden. „Het idee is de EU een voorwaarde te stellen die ze onmogelijk kan accepteren en die afwijzing te gebruiken om de onderhandelingen met de EU af te breken”, zei Tadic tegenover het blad Vreme. „De politieke krachten achter deze resolutie gaat het niet om de territoriale integriteit van Servië, maar om het afbreken van onderhandelingen met de EU.” (VIP)