OM wil meer tijd voor Wilders

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam heeft meer tijd nodig om een oordeel te vellen over de strafbaarheid van uitlatingen van PVV-leider Geert Wilders over de islam. Bij justitie kwamen daarover in de afgelopen maanden tientallen aangiften binnen. Deze week deed het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN) aangifte. Volgens de SMN zet Wilders aan tot haat en discrimineert en beledigt hij moslims. De aangiften gaan niet over een op handen zijnde film van Wilders, maar vooral over een artikel van zijn hand in de Volkskrant van vorig jaar. Daarin schreef hij dat de Koran verboden moet worden net als Mein Kampf, omdat de Koran volgens hem fascistisch is. Gisteren heeft de Europese Commissie EU-vertegenwoordigingen in heel de wereld geïnformeerd over de film van Wilders. Over eventuele beveiligingsplannen van EU-vestigingen moeten de delegaties hun eigen beslissing nemen, zo zegt een woordvoerder. (NRC)