Oekraïne krijgt weer gas van Gazprom

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom heeft zijn gaslevering aan Oekraïne hervat. Beide partijen hebben een akkoord bereikt over de betaling van een schuld van 600 miljoen dollar (391 miljoen euro).

Daarmee is de crisissituatie tussen Gazprom en Oekraïne voorlopig voorbij.

Gazprom meldde gisteren dat het conflict was opgelost nadat de Russische president Poetin en de Oekraïense president Joesjtsjenko telefonisch contact met elkaar hadden gehad. Vervolgens kwamen de topmannen van Gazprom en staatsbedrijf Naftogaz, dat de gasdistributie in Oekraïne verzorgt, tot een akkoord. Gazprom liet wel meteen weten dat er nog „andere zaken” liggen waarover met Oekraïne gesproken moet worden, zoals toekomstige gasprijzen.

Door het beëindigen van het conflict hoeft Europa voorlopig niet te vrezen voor een herhaling van het incident van begin januari 2006. Toen draaide Gazprom ook de gaskraan naar Oekraïne dicht, waardoor uiteindelijk verschillende Europese landen te kampen kregen met een gastekort. Europa krijgt bijna 30 procent van zijn verbruikte gas uit Rusland, en daarvan loopt 80 procent door Oekraïne.

De reden voor het jongste conflict tussen Gazprom en Oekraïne was een achterstallige rekening voor de gaslevering in de eerste twee maanden van het jaar. Volgens Gazprom bedroeg de schuld 600 miljoen dollar. Het Oekraïense Naftogaz heeft steeds beweerd dat het de rekeningen al had betaald. Om de druk op Naftogaz op te voeren draaide Gazprom afgelopen maandag de gaskraan naar Oekraïne voor een kwart dicht. Een dag later kwam daar nog een kwart bij. Volgens het Russische gasbedrijf is het conflict net op tijd opgelost, want Oekraïne zou op het punt staan de gasleveringen naar Europa te verminderen om het eigen tekort aan te vullen.

Sommigen leggen de recente actie van Gazprom, dat de facto wordt geleid vanuit het Kremlin, uit als politieke druk. Rusland zou de voormalige Sovjetstaat willen straffen voor een te pro-westerse koers. Maar onder andere de Britse zakenkrant Financial Times wijst erop dat de oorzaak eerder ligt bij de Oekraïense premier Joelia Timosjenko. Zij heeft geweigerd contracten met Gazprom te tekenen waarover eerder al overeenstemming was bereikt met president Joesjtsjenko. In Oekraïne is een machtsstrijd gaande zijn tussen de twee leiders.