Nederlanders over Europarlement slecht op de hoogte

Rotterdam, 6 maart. Van alle Nederlanders weet 50 procent niet dat Europarlementariërs rechtstreeks worden gekozen. In geen enkele andere lidstaat van de Europese Unie is dat percentage zo hoog. Dat blijkt uit de nieuwste Eurobarometer, waarvoor eind 2007 de Europese publieke opinie over het Europees Parlement is gepeild. De Eurobarometer is een periodieke opiniepeiling in opdracht van de Europese Commissie. Veel Nederlanders vinden verder dat het Europarlement niet naar Europese burgers luistert. Ze associëren woorden als ”inefficiënt” en ”niet dynamisch” met het instituut. Acht op de tien Nederlanders vinden bovendien dat ze slecht geïnformeerd worden over het Europarlement. In Nederland, Finland, Zweden en Groot-Brittannië wordt het minst positief gedacht over het parlement. De peiling laat als algemene trend zien dat EU-burgers weinig weten over de competenties van het Europarlement, maar dat ze het instituut toch een enigszins positief imago toeschrijven.

Bekijk de hele peiling via nrc.nl/europa