Namaak op IT-beurs

De Duitse politie en douane hebben op de computerbeurs Cebit in Hannover de stand van de Chinese fabrikant Meizu korte tijd gesloten. De reden is een conflict over licentieproblemen rondom de apparaten die Meizu maakt.

Meizu is een relatief nieuwe Chinese fabrikant die bekend werd met een smartphone die als twee druppels water op de Apple iPhone lijkt. In eerste instantie leek de Mini One, zoals de iPhone-kloon gedoopt is, dan ook de oorzaak van de inval te zijn: agenten en douaniers dwongen Meizu-medewerkers gisterochtend hun stand te sluiten en namen folders en apparaten in beslag.

Vanmorgen was de stand echter weer open, met een prominente plek voor de Mini One. Ella Wong van Meizu: „Het ging de politie niet om onze nieuwe smartphone, maar om een mediaspeler die in Duitsland onder de naam Dane-Elec geleverd wordt. Die moest van de stand verwijderd worden.”

Apple heeft geen juridische stappen ondernomen tegen de iPhone-kopie, zegt Wong. Volgens de Duitse Hannoverische Allgemeine Zeitung zou Apple echter wel op de hoogte zijn van de ‘razzia’. Apple zelf doet geen uitspraken over juridische procedures, laat een woordvoerder weten. De Mini One komt in augustus eerst in China op de markt, en zal daarna vermoedelijk ook in Europa geïntroduceerd worden. De prijs wilde Wong op de beurs nog niet bekendmaken.

Bekijk een video van de Mini One op nrc.nl/hebben