Miljardair (23) in lijst Forbes

De jongste miljardair op de mondiale ranglijst der rijkaards is de 23-jarige Amerikaan Mark Zuckerberg, oprichter van de sociale netwerksite Facebook. Dit blijkt uit het jaarlijkse overzicht van het Amerikaanse tijdschrift Forbes, dat gisteren gepubliceerd werd.

De jonge New Yorker staat op de 785ste plaats van de Forbeslijst met een vermogen van 1,5 miljard dollar (circa 1 miljard euro). In de top drie van de lijst vond een verschuiving plaats: Microsoft-voorman Bill Gates (52), die dertien jaar lang de eerste plaats bezette, zakte naar nummer 3. De nieuwe rijkste man ter wereld is superbelegger Warren Buffet (77), hoofd van de Amerikaanse investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway. Forbes schat Buffets vermogen op 62 miljard dollar. De nieuwe nummer 2 is de Mexicaanse telecommagnaat Carlos Slim Helu (68), met 60 miljard dollar. Gates is volgens Forbes ‘slechts’ 58 miljard dollar waard.

Zuckerberg lanceerde Facebook in 2004, samen met drie studiegenoten aan de Amerikaanse universiteit Harvard. Facebook was eerst uitsluitend toegankelijk voor Harvardstudenten, maar sinds 2006 kan iedereen ouder dan 13 jaar een profiel aanmaken. Inmiddels heeft Facebook wereldwijd 67 miljoen actieve gebruikers.

Stoppen met studeren bleek voor Zuckerberg een goede carrièrezet. Hij werd topman van Facebook, waarin hij een aandeel van 13 procent bezit. Zoekmachinegigant Yahoo en Microsoft probeerden al een graantje mee te pikken van het succes van Facebook. Yahoo bood in 2006 1 miljard dollar voor Facebook. Zuckerberg sloeg het aanbod af. Afgelopen oktober kocht Microsoft voor 240 miljoen dollar een aandeel van 1,6 procent in het bedrijf.

Gisteren werd bekend dat Sheryl Sandberg, die bij Google verantwoordelijk is voor de wereldwijde advertentieverkoop, overstapt naar Facebook. Bij Facebook gaat ze zich richten op internationale expansie.