Meiden

Ook zo’n zin in Internationale Vrouwendag, overmorgen? Lekker Internationale Vrouwendingen doen met medezusters? Heerlijk.

Jammer dat ‘vrouw’ zo’n eng woord is. ‘Ik ben gewoon een heel zelfbewuste jonge vrouw’, zo klinkt het. Of: ‘Als vrouw zijnde, zeg ik nee, het voelt niet zuiver’.

Het is ook volstrekt niet duidelijk wie nu eigenlijk een vrouw is. Officieel ben je een vrouw vanaf je achttiende, maar volgens mij vindt iedereen het bevreemdend als er in de krant staat: ‘Vrouw (19) vermist op camping bij Boxmeer’. Dat is toch een meisje?

Je hebt ook van die doorgeslagen jaren zeventig-moeders die vinden dat de eerste menstruatie bepalend is: ‘Schat! Nu ben je echt een vrouw!(snik) Mijn dochter! Een vrouw!’ Hou op zeg. Een meisje met maandverband, meer niet.

Terwijl ‘meisje’ soms ook weer zo misplaatst klinkt. ‘Dat meisje doet hier de human resources.’ Raar.

Er zijn mensen die daarom zweren bij het woord ‘meiden’. ‘We zijn met een stel meiden gaan wadlopen, echt super lachen.’ Maar ‘meiden’ is ook eng. De gymjuf vroeger op school zei graag ‘meiden’, waarschijnlijk om aan te geven dat meisjes even flink en stoer waren als jongens, maar dat was om je dingen te laten doen die je eigenlijk niet wilde: ‘Kom op meiden, we gaan kogelstoten’. Daarnaast is er een bepaald type nare ouders dat over hun eigen dochters zegt: ‘Joh, het zijn gewoon zulke lekkere meiden.’ Platonisch bedoeld, maar toch.

Tegenwoordig hoor ik vaak ‘dames’, refererend aan mensen die daar echt niet voor door kunnen gaan. ‘Zo dames, zullen we even een bakkie doen?’ Het feit dat ik dan bij die dames hoor, geeft aan dat het begrip ‘dame’ aan een enorme erosie onderhevig is (u kent mij niet, maar geloof me).

Mannen hebben het gemakkelijker (vandaar Vrouwendag). Ik hoorde laatst een bejaard persoon zeggen over een man van in de zeventig: ‘Leuke jongen is dat toch.’Dat was lief.

    • Paulien Cornelisse