Man verdwijnt spoorloos en staat geeft ook niet thuis

Rendition. Regie: Gavin Hood. Met: Reese Witherspoon, Jake Gyllenhaal, Meryl Streep. *** scene uit de film Rendition (2007) FOTO: RCV R-03533 Rendition , November 22, 2006 Photo by Sam Emerson/newline.wireimage.com To license this image (11994406), contact NewLine: U.S. +1-212-686-8900 / U.K. +44-207-868-8940 / Australia +61-2-8262-9222 / Japan: +81-3-5464-7020 +1 212-686-8901 (fax) info@wireimage.com (e-mail) NewLine.wireimage.com (web site) Emerson, Sam

Rendition. Regie: Gavin Hood. Met: Reese Witherspoon, Jake Gyllenhaal, Meryl Streep. ***

Rendition , in Amerika geflopt, is de vernietigende openingszin van de recensie in Variety nooit te boven gekomen. „Het valt niet mee een saaie film te maken met als centrale componenten terrorisme, marteling, geheime CIA-operaties en eigentijdse intriges in het Midden-Oosten, maar Gavin Hood is er in geslaagd”, schreef Todd McCarthy. Een fraaie zin, maar wel met een veel te hard oordeel. Toegegeven, de thrillerelementen van de film komen niet goed uit de verf, maar als drama laat Rendition van Gavin Hood zeker niet onberoerd.

De Egyptisch-Amerikaanse man van de zwangere Isabella (een overtuigende Reese Witherspoon) verdwijnt spoorloos. De CIA heeft hem, na een persoonverwisseling, opgepakt en naar een bevriende natie in het Midden-Oosten laten verdwijnen, waar ze het niet zo nauw nemen met de rechten van terreurverdachten. De jonge CIA-agent Douglas worstelt met zijn geweten, als hij bij de martelingen aanwezig moet zijn. Isabella stuit in Washington op politiek opportunisme en de oorlogslogica van een neoconservatieve terreurbestrijder, gespeeld door Meryl Streep.

Rendition is deels opgenomen in Marokko. Het mooist is de organische manier waarop de gebeurtenissen in de VS en in het Midden-Oosten in elkaar overlopen. De simpele boodschap is dat beide onderdeel zijn van één wereld. Aan dat cliché geeft Hood toch zeggingskracht.

    • Peter de Bruijn