Kramer prolongeert titel op 5.000 meter

Sven Kramer heeft vanochtend in Nagano zijn wereldtitel op de 5.000 meter zonder al te veel problemen geprolongeerd. Kramer (6.17,24) versloeg zijn grootste concurrent, de Italiaan Enrico Fabris (6.20,22), met bijna drie seconden verschil.

Kramers ploeggenoot Wouter Olde Heuvel (6.24,05) haalde brons, Carl Verheijen (6.29,41) eindigde als vierde. Eerder op de dag had Paulien van Deutekom haar sterke seizoen bekroond met een zilveren medaille op de 1.500 meter bij de vrouwen. Alleen de Duitse Anni Friesinger was sneller.

Hoewel dergelijke wereldtitels geen verrassing meer zijn voor Sven Kramer, was hij vanochtend zeer tevreden. „Een titel is een titel”, zei hij na afloop van zijn race voor de NOS-camera. „Dat is voor mij heel belangrijk. Dit is mijn eerste wedstrijd in Azië, voor het eerst in deze hal. Dat voelt heel goed.” Maar vanzelf ging het allemaal niet, erkende Kramer. „Het zijn absoluut geen snelle tijden. Het is hard werken. Het ijs is tamelijk zacht, je glijdt er niet makkelijk op door. Dan moet er een tandje bij.”

De wereldkampioen allround liet daarmee opnieuw zien dat hij op de lange afstanden nauwelijks te verslaan is. Kramer, die volgende maand pas 22 wordt, had als voordeel dat hij mocht starten in de laatste rit, in een rechtstreeks duel met zijn trainingsmaatje Olde Heuvel, die redelijk in het spoor bleef. Fabris had beide TVM-rijders in de race ervoor, tegen de tegenvallende Amerikaan Chad Hedrick, laten zien wat er mogelijk was op het Japanse ijs. Kramer deed vervolgens precies wat nodig was om de Italiaan voor te blijven.

Alleen Kramer en Fabris doken in de M-Wave onder het baanrecord dat Gianni Romme tijdens de Spelen van 1998 reed. Na zijn wereldtitel van vorig jaar in Salt Lake City was het de tweede afstandstitel op de vijf kilometer voor de Fries. Kramer start in Nagano ook nog op de 10 kilometer, de 1.500 meter en de ploegachtervolging.

Bij de vrouwen heerste Friesinger vanochtend op de 1.500 als in haar beste dagen. De Duitse won voor de vijfde keer WK-goud op deze afstand in 1.55,06, waarmee ze het ‘olympische’ baanrecord van Marianne Timmer uit 1998 verpulverde. Friesinger eindigde ruim voor Paulien van Deutekom (1.56,36). De Canadese Kristina Groves werd derde.

Hoewel Van Deutekom diep moest buigen voor Friesinger was zij „heel blij” met haar eerste zilveren medaille op een WK afstanden. „In de opening en het eerste rondje verlies ik nog te veel op Anni”, zei de wereldkampioene allround van 2008. „Ze wint heel dik. Maar dan heb ik wat om voor te trainen komende zomer.”

Voor Ireen Wüst werd de schaatsmijl een deceptie. De wereldkampioene van vorig jaar op deze afstand eindigde als zevende in een teleurstellende tijd: 1.59,52. Wüst kwakkelde dit seizoen met haar gezondheid. Ze werd in januari nog wel Europees kampioene, maar moest een maand later haar wereldtitel allround overdragen aan ploeggenote Van Deutekom. In Nagano is Wüst opnieuw zwaar verkouden geworden. Ze rende na haar race kokhalzend van het middenterrein. „Na 1.100 meter was het op”, zei Wüst. „Ik probeerde nog wel te knokken, maar ik kwam niet meer vooruit. Ik baal wel, maar ik heb alles gegeven.”