Kabinet lummelt over essentiële dingen

Drie berichten op dezelfde dag (27 februari) in dezelfde krant. Geen opruiend blad, maar het nette NRC Handelsblad.

Bericht 1: ruim 700.000 Nederlanders moeten hun op de computer verzonden belastingaangifte over 2007 overdoen, want er zitten fouten in. Het ingevulde, bijna onleesbare formulier is na vele uren werk tot stand gekomen en door honderdduizenden burgers verzonden. Helaas het deugt niet, maar waarom blijft duister.

Bericht 2: de heropening van het vernieuwde Rijksmuseum loopt opnieuw een vertraging op, mogelijk tot 2012 of zelfs 2013. Er schijnen geldproblemen te zijn. Op dit ogenblijk gebeurt er vrijwel niets in de `schatkamer` van ons land. Voor toeristen niets bijzonders maar als Nederlander hoor je er toch van op.

Bericht 3: komt van de minister zelf, mevrouw Ter Horst: ”Onze Grondwet is flets en archaïsch”. ”Het zijn bijna allemaal verborgen boodschappen.” Enz. Aardig voor de inburgering.

Een paar vragen. Waarom is het nodig drie zulke opvallende onheilsberichten in een keer naar de bevolking te brengen? Bovendien zijn het alle drie openeindboodschappen zonder veel verklaring en vooralsnog zonder oplossing. Iedere keer opnieuw horen we dat we vertrouwen in het kabinet moeten hebben, maar op welke grond als men zo lummelt met essentiële dingen en het er dan maar ineens uitgooit? Wat hebben de betrokkenen in vredesnaam uitgevoerd tijdens die honderd dagen en bij al die bustochten en bezoeken? In ieder geval schijnen ze niet in het Rijksmuseum te zijn geweest, hebben ze geen belastingformulier ingevuld en weten ze van de Grondwet weinig af.

    • J.E. Andriessen Oud-Minister van Economische Zaken