Jam van pompelmoes

Voor 5 jampotten :1 kg (rode)pompelmoes 1 kg suiker2-3 eetlepels citroensap

Dit recept voor confiture de pamplemousse kreeg mijn moeder van een oude dame aan de Côte d’Azur. Ze had een grote tuin met veel citrus- en andere vruchtbomen. Als fervent tuinierster moet ze ook een jamkookster zijn geweest, omringd als ze was door al die vruchtbomen. De werkwijze voor haar aparte confiture schreef ze in regelmatig schuinschrift op een velletje ruitjespapier. Mijn moeder heeft die jam nooit gemaakt maar duidelijk wel de intentie gehad dat ooit eens te doen. Om haar goede zorgen voor dit recept en de herinnering aan die eeuwig wiedende oude dame in haar grote tuin recht te doen, heb ik die robuuste jam nu gemaakt.

Bereiding: Week de vruchten 24 uur in koud water. Snijd van iedere vrucht een dun kapje af zodat alleen de schil meekomt. Snijd de vrucht vervolgens kruislings in, haal de schil in kwarten van de vrucht af en kook ze 1 uur in kokend water met het deksel op de pan tot ze zacht zijn; leg een kleinere pannendeksel op de schillen zodat ze onder water worden gedrukt. Laat de gekookte schillen goed uitlekken en afkoelen. Verwijder intussen de witte ‘huid’ die de vrucht bedekt en snijd de vrucht in kwarten. Snijd het vruchtvlees vervolgens overdwars in dunne plakjes en kleine stukjes; verwijder de harde, taaie vliesjes evenals de pitten en vang uitlopend vruchtensap op. Snijd de schillen overdwars in zeer smalle reepjes. Doe vruchtvlees, uitgelopen sap, reepjes schil, ½ liter koud water en de suiker bij elkaar in een ruime pan en roer alles goed om. Laat dit 24 uur staan in gesloten pan. Breng het geheel vervolgens aan de kook en laat het in open pan op een laag vuur onder nu en dan omroeren anderhalf uur inkoken. Voeg dan het citroensap toe en laat zonodig verder koken tot de jam de gewenste dikte heeft. Een druppel van de siroop op een ijskoud bordje moet ‘bol’ blijven liggen en niet uitvloeien. Schep de jam over in met water uitgekookte jampotten (en deksels), sluit de potten en zet ze 10 minuten op hun kop zodat eventuele bacteriën op het deksel worden gedood. Zet de potten daarna weer rechtop en plak er etiketten op met datum en vruchtensoort.

Florine Boucher

Morgen: Amuse met zeeduivel

    • Florine Boucher