Internet Weblog van de dag

Vogel uit The birds van Hitchcock

Kraai. Dieren kunnen een belangrijke rol spelen in films. The birds van Alfred Hitchcock is een voorbeeld. In het weblog filmvragen stelt Gudo van Zijderveld de volgende vraag over een vogel in een film:

„In 1995 zag ik op video een Spaanse arthousefilm. De titel weet ik niet meer en de regisseur ook niet. Ik heb alle mogelijke titels van Saura en Bunuel nagegaan, maar hun films geven geen aanknopingspunt. Wat ik wel weet van de film is dit: in de beginscene zit een kraai in een boom, hetgeen voor de rest van de film een symbolische waarde lijkt te hebben. Ik dacht eerst aan Cría cuervos van Saura, maar die is het niet. Verder viel de filmmuziek op, een schrijnend vioolmuziekje, dat een paar keer terugkeert in de film. De film is een soort drama dat zich afspeelt op het arme platteland. Ik schat dat de film maar een paar jaar ouder geweest kan zijn dan 1995, het jaar dat ik hem zag. Ik meen ook dat de film een prijs had gewonnen, maar dat weet ik niet zeker.”

Onze redacteur Hans Berenkamp heeft het antwoord: „Deze omschrijving doet me sterk denken aan een film die al eerder in deze rubriek opdook. Twee details kloppen echter niet helemaal: de datering en de aard van de vogel.”

Ontdek welke film wordt bedoeld en welke vogel erin voorkomt op nrc.nl/filmvragen.