Harde aanpak loont bij Spurs

PSV speelt vanavond in het UEFA-Cuptoernooi bij Tottenham Hotspur. In Londen heeft Juande Ramos als opvolger van Martin Jol de opdracht om opnieuw prijzen te behalen.

Juande Ramos Foto AP Tottenham Hotspur manager Juande Ramos, before the English Premier League soccer match against Birmingham Ciyty at St. Andrews, Birmingham, England, Saturday, March 1, 2008. (AP Photo/Simon Dawson) ** NO INTERNET/MOBILE USAGE WITHOUT FAPL LICENSE - SEE IPTC SPECIAL INSTRUCTIONS FIELD FOR DETAILS ** Associated Press

Juande Ramos heeft een dag voor het UEFA-Cupduel tussen Tottenham Hotspur en PSV geen zin om vragen over Martin Jol te beantwoorden. De 53-jarige Spaanse trainer zucht als de naam van zijn Nederlandse voorganger toch ter sprake komt. „Ik kwam vanuit een ander land hier naar toe. Ik kende Jol niet. En eerlijk gezegd houd ik me ook niet met het verleden bezig. Mijn opdracht is om het team beter te maken. Dat doe ik op mijn eigen wijze”, zegt Ramos in de perskamer van het trainingscomplex van Tottenham Hotspur op licht geïrriteerde toon in het Spaans.

Een paar meter verderop zit de Nederlander Ricardo Moniz op een bankje in de zon. De 43-jarige oud-voetballer is sinds 2005 werkzaam als jeugdtrainer bij de Londense voetbalclub. De afgelopen jaren heeft hij mede op verzoek van Jol de voetbalmethode van Wiel Coerver proberen door te voeren bij Tottenham. Twee seizoenen achtereen traint hij als een soort assistent met het eerste elftal mee. Tot 25 oktober vorig jaar. Moniz zal die bizarre avond op White Hart Lane niet licht vergeten. Tijdens het UEFA-Cupduel tussen Tottenham en Getafe wordt het nieuws bekend dat Jol zal worden ontslagen. De supporters, eerder op de hoogte dan Jol zelf, zingen hem toe. „Het was net alsof we in een film zaten”, zegt Moniz terugkijkend. „Er zijn vreemde dingen gebeurd. Met voetbal had dat weinig te maken. Jol is twee keer vijfde geworden met de Spurs. Een toptrainer.”

Spurs-voorzitter Daniel Levy haalt met zijn besluit om Jol te ontslaan aanvankelijk de woede van alles en iedereen op de hals. Tottenham is onder Jol achter ploegen als Manchester United, Arsenal, Chelsea en Liverpool uitgroeid tot the best of the rest in Engeland. Maar Levy wil meer. Met Ramos denkt hij een manager naar Londen te hebben gehaald die zich kan meten met mannen als Alex Ferguson, Arsène Wenger, Avram Grant en Rafael Benítez. De trainerswissel kost de Spurs miljoenen euro’s. Ramos is met een salaris van naar verluidt 6,5 miljoen euro de best betaalde voetbalcoach ter wereld. Daarnaast is ook het contract van Jol afgekocht.

De oud-voetballer Ramos, die zijn trainerscarrière begon bij het kleine Club Deportivo Alcoyano, wordt in zijn geboorteland Spanje al jaren gezien als een topcoach. Als coach van Rayo Vallecano, Betis, Espanyol en Malaga maakt hij naam. Met Sevilla beleeft Ramos zijn grote doorbraak door twee keer het UEFA-Cuptoernooi, de Copa del Rey en de Europese Supercup te winnen. Tottenham ziet in hem de man die prijzen moet gaan veroveren.

In de voorbije maanden is Ramos langzaam maar zeker geaccepteerd door de fans van de club uit het noorden van Londen. In de beslotenheid van het trainingscomplex in het plaatsje Chigwell neemt hij samen met zijn assistent Gustavo Poyet en fitnesscoach Marcos Alvarez de spelersgroep zwaar onder handen. Voor Moniz is geen plaats meer bij het eerste elftal. De Nederlander, die zich op de jeugd richt, wisselt zelden een woord met Ramos. „Hij heeft zijn eigen manier van werken. Dat moet ik accepteren”, stelt Moniz.

De voetballers van de Spurs leren Ramos al snel kennen als een tough guy. De discipline wordt aangetrokken. Zo wordt het eetpatroon aangepast. In de ogen van de coach moet de selectie in totaal zo’n honderd kilo aan overgewicht kwijtraken. Ondanks de harde aanpak laten spelers zich in lovende woorden uit over Ramos. Beter dan Jol slaagt hij erin een hechte spelersgroep te formeren. Op 24 februari wordt Ramos in de armen gesloten als de Spurs in de finale van de Carling Cup stadgenoot Chelsea verslaan. Voor het eerst sinds de League Cup van 1999 kan de club weer silverware in de matig gevulde prijzenkast zetten. De UEFA Cup is het volgende doel.

Jol raakt in Londen langzaam in de vergetelheid. In de fanshop van hangt nog een rijtje T-shirts waar de tekst Jol the boss op staat. Voor vijf pond hangen de kledingstukken in de uitverkoop. In het fotorek is Jol voor één pond te koop. De Nederlandse trainer heeft nog altijd een huis in de Engelse hoofdstad, maar bij Tottenham heeft hij zich sinds oktober niet meer vertoond. Het contact met Moniz is gebleven. „Natuurlijk spreek ik Martin nog steeds”, zegt de coach die in het verleden ook bij onder meer Feyenoord en PSV werkte. „Het is zonde dat hij de wedstrijden tegen PSV niet kan meemaken. Dat doet pijn.”

Ramos kijkt slechts zakelijk naar de ontmoeting met de Nederlandse kampioen. „PSV? Een niet te onderschatten ploeg. Een goede test om te zien waar we staan.”

    • Koen Greven