Grijs olympisch dorp met groene ambitie

Agenten houden de wacht bij een van de ingangen van het olympisch dorp in Peking. Veiligheid is er topprioriteit. Foto Reuters Security guards stand outside a block of apartments inside the Olympic Village in Beijing March 5, 2008. Celebrity athletes can expect no special treatment at Beijing's Olympic village officials said on Wednesday during a tour for local and international media of the construction, planning and operation of the complex which has been named "Dream World". REUTERS/David Gray (CHINA) REUTERS

Sporthelden als Roger Federer kunnen geen speciale behandeling verwachten in het olympisch dorp. Dit zei vice-directeur van het dorp Yu Debing gisteren op een persconferentie in reactie op de uitspraak van ’s werelds beste tennisser dat hij nog niet zeker wist of hij tijdens de Spelen in het olympisch dorp wil verblijven. Dat was hem in Athene vier jaar geleden niet goed bekomen. „Ik vind het echt niet erg als ik steeds op mijn schouder wordt getikt als ik ga eten, maar ik zou wel willen dat het één dag in de week niet zo was”, zei Federer eerder.

Yu Debing zei dat voor alle sporters dezelfde condities gelden en dat daarop geen uitzonderingen zullen worden gemaakt. De Chinezen hebben wel rekening gehouden met lange atleten. In het olympisch dorp staat voor de nationale sterbasketballer Yao Ming al een speciaal bed klaar van twee bij vier meter.

Gisteren mocht de nationale en internationale pers een kijkje nemen in het bijna voltooide dorp waar tijdens de Olympische Spelen 16.000 atleten zullen verblijven. Het dorp ligt aan de westkant van de zogenoemde Olympic Green, het olympische terrein waar ook de meeste sportevenementen zullen worden gehouden.

In tegenstelling tot architectonische hoogstandjes als het Vogelnest en de Waterbubbel, is het olympisch dorp eerder ontworpen voor praktisch gebruik dan als kunst. Op het complex staan veertig grijze appartementenblokken die uitkijken op een promenade en tuinen. De in sober grijs en witte tinten uitgevoerde appartementen bestaan uit drie niet al te ruime tweepersoonskamers. De organisatie heeft er alles aan gedaan om de veiligheid van de sporters te verzekeren. Zo kunnen ze alleen hun appartement in na controle van hun vingerafdruk en een irisscan en zullen er in het dorp agenten in burger surveilleren.

Ook aan de voedselveiligheid worden zware eisen gesteld. De sporters krijgen de strikte opdracht niet buiten het dorp te eten. Het voedsel in restaurants zou bedorven kunnen zijn of verboden middelen bevatten, zoals groeihormonen. De Amerikanen willen daarom autobussen inzetten om hun atleten tijdens de wedstrijden te cateren met speciaal uit de VS ingevlogen voedsel dat onder Amerikaans toezicht wordt klaargemaakt in de mensa van de universiteit van Peking. „Of het organisatiecomité (BOCOG) daarmee akkoord gaat is nog niet bekend”, zegt Jeff Ruffolo, die als adviseur verbonden is aan BOCOG.

Het olympisch dorp heeft een restaurant met capaciteit voor 5.000 atleten, een winkelcentrum, een medisch centrum, bankkantoren, fitnesscentra, tennisbanen, een atletiekbaan, sauna, zwembad, een eigen brandweerkazerne en vijf gebedsruimten voor de verschillende religies. In het dorp zullen elke dag culturele activiteiten worden georganiseerd zoals taichi en kungfu.

Het olympisch dorp is uitgesproken ‘groen’, want uitgerust met meer dan twintig technische toepassingen voor duurzame energie, zoals licht op zonnepanelen en waterrecycling. Na de Spelen wordt het een comfortabele woonwijk. De modern uitgevoerde appartementen zijn zo in trek dat ze nu al zijn verkocht voor tussen de 400.000 en 900.000 euro.

    • Bettine Vriesekoop