Grieken betogen tegen compromis met Macedonië

Grieken betogen tegen compromis met Macedonië Thessaloniki, 6 maart. In Thessaloniki demonstreerden gisteren Griekse nationalisten tegen een eventueel compromis met buurland Macedonië over de naam van dit land. Ze doen dat omdat onder auspiciën van de VN het overleg hierover is hervat, en omdat de NAVO vandaag praat over een uitnodiging aan Macedonië om lid te worden. Griekenland erkent Macedonië niet onder die naam omdat het vindt dat de naam aanspraken op Grieks-Macedonië zou impliceren – Macedonië is volgens de Grieken Grieks. Hoewel veel landen de naam Macedonië wel erkennen moet het land al sinds het in 1991 onafhankelijk werd internationaal worden aangemerkt als FYROM ( Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië). VN-bemiddelaar Matthew Nimitz wil nu dat Skopje kiest uit een van vijf namen: Constitutionele Republiek Macedonië, Democratische Republiek Macedonië, Onafhankelijke Republiek Macedonië, Nieuwe Republiek Macedonië en Republiek Opper-Macedonië. Het enthousiasme in Skopje is zeer klein, maar Griekenland kan Macedonië’s toetreding tot de NAVO blokkeren. Foto AFP People demonstrate under the statue of Alexander the Great in the northern city of Thessaloniki on March 5, 2008 during a peaceful rally organised by the nationalist LAOS party against any Greek compromise on the name dispute with the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM). Greece refuses to recognise the former Yugoslav republic's name because it is the same as that of the northern Greek province of Macedonia and it worries it could imply a claim on its territory. AFP PHOTO /Sakis Mitrolidis AFP