Goedkoop: wijnflessen als border in de tuin

Was het maar al 21 maart! verzucht Marc Knaepen in het voorwoord van Hobbytuin (2,95 euro). „Maart is de maand van de goede voornemens waardoor wij onze tuin, die veel te lang ‘aan het infuus’ heeft gelegen, weer een volwaardig bestaan geven.” Het is te hopen dat de gemiddelde tuinier met hetzelfde enthousiasme op de lente wacht. Anders ziet het er somber uit voor de vele verschillende tuinbladen die in de schappen liggen. Het zijn er veel, en ze moeten natuurlijk allemaal worden verkocht. Hoe proberen ze zich te onderscheiden?

Om maar even bij Hobbytuin te beginnen: met de prijs. Dit blad is verreweg het goedkoopst. In het blad staat deze maand ‘de framboos’ in de spotlight. Hoe kweek je ze, hoe voorkom je ziektes, en natuurlijk: wanneer zijn ze te eten? Ook in de spotlights: asperges en sjalotten. Verder een grasmaaiervergelijking. Interessant: uit onderzoek van een grasmaaierfabrikant – welke wordt niet vermeld– blijkt dat, in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, vooral vrouwen het gras maaien. Maar het zijn de mannen die het ding kopen, dat dan weer wel.

Groei & Bloei (5,95 euro) probeert potentiële kopers te verleiden met een gratis zakje zaad. De zaadjes moeten uitgroeien tot de Ipomoea tricolor, een eenjarige snelgroeiende klimmer met grote blauw-witte bloemen. In het blad veel voorbeeldtuinen en vooral ook veel lezers die vertellen over hun eigen (volks)tuin. Verder: creatieve ideeën voor kleine tuinen. Afkomstig uit een onlangs verschenen boek, waarvan er tien aan lezers worden weggegeven.

Home and Garden (6,65 euro) heeft een ander lokkertje; het blad Tuin&Co gratis erbij. Bij elkaar bijna 170 pagina’s over tuin en terras. Ook hier creatieve ideeën voor kleine tuinen, en ook hier worden exemplaren van het boek weggegeven. In het blad veel aandacht voor lifestyle, reizen en culinair, en de rubriek ‘What’s in a name’. Dit keer met Margriet Grondman, die altijd bakken met margrieten heeft staan, want die krijgt ze nu eenmaal vaak cadeau. In het krijgertje Tuin&Co staat ‘het grote rozenplan’ centraal, inclusief een rozenkalender met tips wat van maand tot maand te doen. Verder: 25 tips voor budget-tuinieren: regenwater gebruiken, zelf compost maken en lege wijnflessen als border gebruiken.

Bloemen & Planten (4,75 euro) meldt voorop dat het ‘Nu! Vernieuwd’ is. Nieuwe voorkant, nieuw lettertype, en meer ruimte voor grote foto’s. In dit blad 20 tips voor een mediterrane tuin, 12 kruidentoppers, de 10 beste bosplanten, en als uitsmijter de tips van Jamie Oliver voor de beginnende fruittuinier. Begin met... jawel, rabarber. Waarom? „Culinair gezien is het super, en voor een beginnende tuinier zijn die stengels al net zo super”, aldus Jamie. Aha, zo dus.

Nieuw op de markt is Tuinen inspired bij Feeling Wonen (4,95 euro). Het blad, gemaakt in samenwerking met het interieurtijdschrift Feeling Wonen, richt zich op tuingenieters en levensgenieters, zo staat in het voorwoord. „Met mooie, grote foto’s waarop u het gras bijna kan voelen en de rozen bijna kan ruiken.” In het blad alleen maar tuinen, tuinen en nog eens tuinen. De vraag is of dat wel onderscheidend genoeg is.

    • Oscar Vermeer