‘Fitna 100 kilometer binnen wet’

Dat Wilders’ film publieke vertoning krijgt, lijdt wat hem betreft geen twijfel. Maar hoe? Alleen via internet? Of in perscentrum Nieuwpoort?

Wilders Foto Roel Rozenburg Den Haag:28.3.7 PVV-leider Geert Wilders. © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Geert Wilders wordt er „heel erg triest” van. Hij heeft nog een ijzer in het vuur, daarom houdt hij een slag om de arm. Maar het ziet er niet goed uit: geen enkele omroep wil zijn Koranfilm Fitna uitzenden. „Ik had gehoopt dat één tv-zender zou zeggen: u hebt het recht dit te doen, wij geven u een podium.”

De voorman van de Partij voor de Vrijheid heeft de afgelopen dagen contact gehad met publieke en commerciële omroepen. Geen ervan wil de 15 minuten durende film in zijn geheel uitzenden. „Dat is voor mij de enige harde voorwaarde. Niet alleen maar fragmenten, of in blokjes met discussie tussendoor. Dan worden er zaken uit hun verband getrokken.”

Omroepen willen geen propaganda-kanaal zijn, zeggen ze.

„Dat begrijp ik best. Maar het woord PVV komt niet in de film voor. Natuurlijk heb ik een politiek doel. Maar ik kan zeker na deze commotie niet toestaan dat ze er in gaan knippen. Ik wil hem nog steeds dolgraag op televisie. Maar ik heb hem liever helemaal op internet, dan half op televisie. De omroepen zijn natuurlijk helemaal verantwoordelijk voor het voorgerecht en het toetje. Discussies na afloop, een tegenfilm. Ik vind het allemaal prima. Dan wil ik ook met iedereen in debat.”

Wilde u de film van tevoren laten zien?

„Als een omroep de intentie had uitgesproken om hem in zijn geheel uit te zenden, dan hadden ze hem vooraf mogen zien. Natuurlijk begrijp ik dat ze wel even willen weten wat ze uitzenden. Dat er niet hele gekke dingen inzitten. Dat is niet zo. Het is een hele mooie film, die 100 kilometer binnen de wet blijft.”

Perscentrum Nieuwspoort lijkt nu bereid de film te vertonen.

„Dat is voor mij de second best optie. Ik heb ze gevraagd of dat op 28 maart kan gebeuren. Die datum is overigens nog heel onzeker. Ik heb een optie genomen om het bestuur van Nieuwspoort tot een beslissing te dwingen. Ze lijken bereid mij toe te staan de film te laten zien. Maar als ze mij verantwoordelijk maken voor de beveiliging, vooraf, op de dag en de dagen erna, dan kan ik daar nooit aan voldoen. Ik hoor vandaag of morgen wat de kosten zijn. Dat wordt al heel snel heel moeilijk. ”

Het personeel van Nieuwspoort zou zich ernstig zorgen maken.

„Dat begrijp ik natuurlijk allemaal. Maar ik heb natuurlijk geen geld om zelf voor de hele beveiliging te zorgen. Als ik daar ook met mijn vingers in moet gaan zitten, gaat het niet door. Dan moet ik weer andere opties overwegen. Ik moet roeien met de riemen die ik heb.”

In het buitenland maken ook veel mensen zich zorgen, bijvoorbeeld Nederlandse hulpverleners en bedrijven. Voelt u zich daarvoor verantwoordelijk?

„De druk is groot, maar daarvoor kan ik me niet verantwoordelijk voelen. Zij hebben zich het hoofd op hol laten brengen door premier Balkenende, die megafoonpolitiek heeft bedreven door hele zware woorden te gebruiken: aanslagen, doden. Hij is verantwoordelijk voor de ophef. Hoe kan ik nou verantwoordelijk zijn voor iets dat nog niet bestaat, waarvan niemand de inhoud kent, wat nog niemand kan beoordelen?”

CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel heeft gezegd dat ‘de feitelijke inhoud niet meer van belang is voor de mechanismen die al zijn ontstaan’.

„Dat is toch de wereld op zijn kop. Ik kan kan toch alleen maar verantwoordelijk zijn voor de inhoud. Ik had sinds november in wel driehonderd tv-programma’s kunnen optreden, maar heb dat niet gedaan. Zij – Balkenende, Verhagen, het kabinet – hebben het veel groter gemaakt dan het is. Maar ik krijg veel steun. In mijn e-mailbak zitten nog 1.102 ongelezen e-mails. Van alle reacties is 90 procent heel positief. De rest maakt zich heel kwaad.”

Krijgt u ook steun uit de Tweede Kamer, of proberen Kamerleden u over te halen af te zien van een vertoning?

„Nee. Eén PvdA’er kwam op me af en zei: het is toch wat dat wij nu moeten verdedigen dat jij de film kan uitzenden, maar dat doen we wel. Het zegt natuurlijk veel dat dat er alleen al over wordt gediscussieerd om de film te verbieden. Gelukkig zal dat niet gebeuren.”

    • Herman Staal