Film van de dag

Kevin Spacey en Mena Suvari in American Beauty (Sam Mendes, 1999, VS) American Beauty Year: 2000 Director: Sam Mendes Kevin Spacey Mena Suvari PHOTOS12

American Beauty. Lester Burns heeft het gehad met zijn comfortabele leventje in een Amerikaanse buitenwijk. Alles is een façade: zijn huwelijk, de relatie met zijn dochter, zijn baan. En oh ja: hij is dood. Niet alleen spiritueel, maar ook fysiek. Lester meldt dit zelf aan het begin van American Beauty, het overrompelende regiedebuut van de Engelse theaterregisseur Sam Mendes. Lester is vermoord, maar door wie? Hoe het zover gekomen is, laat de film op uiterst humoristische wijze zien. Het script, met een schitterende ironische voice-over van Lester die terugkijkt op z’n leven, werd geschreven door Alan Ball, de latere bedenker van de uitstekende tv-serie Six Feet Under. American Beauty roept op tot non-conformisme, tot het met frisse blik kijken naar de wereld om je heen. Niet voor niets is het motto van de film ‘look closer’. (Sam Mendes, 1999, VS), RTL8, 20.30-22.35u.André Waardenburg

    • André Waardenburg