Facelift Grondwet

Het zal toch niet uit conservatisme zijn geweest dat de redactie boven het artikel `Facelift Grondwet is geen oplossing` (NRC Handelsblad, 4 maart), van historicus Jan Drentje, een op zijn zachtst gezegd verwarrende titel plaatste? Een facelift heeft immers niet alleen maar de betekenis van een oppervlakkige chirurgische ingreep, maar ook die van een vernieuwing. En dat laatste is nou net wat Drentje wel voorstelt op een aantal cruciale onderdelen in de Grondwet. En hij noemt ze niet eens allemaal. Maar ook het archaïsche taalgebruik in de Grondwet kan wel een facelift gebruiken, want de gehanteerde taal is nog steeds een onnodige drempel voor democratisering. Daar waar ons woordenboek qua vernieuwingen vaak de straat voor wil blijven, daar blijft de Grondwet hopeloos achter.

    • Paul Ophey