EU wil akkoord VS over veiligheid Hirsi Ali

De EU wil een akkoord sluiten met de Verenigde Staten over de beveiliging van bedreigde Europeanen, zoals Ayaan Hirsi Ali, in de VS. Eurocommissaris Franco Frattini (Justitie) heeft gezegd het onderwerp volgende week te bespreken met Michael Chertoff, de Amerikaanse minister van Binnenlandse Veiligheid. Frattini deed zijn uitspraken gisteren in een interview met de Wereldomroep.

„Wij garanderen in alle lidstaten al de veiligheid van officials en van gewone mensen die uit de VS komen en bedreigd worden”, aldus de eurocommissaris.

Aanleiding voor zijn initiatief is de recente ophef die ontstond over de beveiliging van Hirsi Ali. Vorige week ontving Frattini naar eigen zeggen brede steun van de Europese ministers van Justitie voor zijn voorstel om bedreigde Europeanen in alle lidstaten recht op bescherming te geven. Volgens Frattini moet het ontvangende land de veiligheid garanderen.

Politicoloog Jos de Beus denkt dat de plannen van Frattini kans van slagen hebben. In Europa zou de eurocommissaris op steun kunnen rekenen van landen waar het onderwerp erg speelt. „Ik denk aan Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Denemarken en Nederland. De Amerikanen kan hij overtuigen met een goed verhaal over het belang van de westerse waardegemeenschap. De VS kunnen hiermee ook laten zien dat ze op politiek gevoelige onderwerpen zaken met Europa kunnen doen”, aldus De Beus.

Minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) ondersteunt de oproep van Frattini voor het garanderen van de veiligheid van bedreigde Europeanen in alle lidstaten. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken was Hirsch Ballin de bedenker van het plan. Den Haag is ook bereid een voorstel te bestuderen om een Europees fonds op te richten voor bedreigde EU-burgers. De Franse president Sarkozy heeft zo’n fonds voorgesteld, nu Hirsi Ali in de VS niet meer op kosten van Nederland wordt beveiligd. Na afloop van een bezoek aan Parijs zei Balkenende gisteren door Sarkozy gecomplimenteerd te zijn met de beveiliging van Hirsi Ali. Het toekennen van de Franse nationaliteit aan haar is „niet aan de orde”, aldus Balkenende.