EU akkoord over passagiersgegevens

Rotterdam, 6 maart. De lidstaten van de Europese Unie zullen meer gezamenlijk opereren in de onderhandelingen met de Verneigde Staten over visumplicht voor en Amerikaanse veiligheidsmaatregelen jegens Europese reizigers. Dit hebben de Europese ambassadeurs gisteren besloten na overleg in Brussel. Tsjechië haalde zich onlangs de woede van andere EU-lidstaten op de hals, nadat dat land op eigen houtje had onderhandeld met de VS. Tsjechië beloofde informatie te geven over vliegtuigpassagiers waarna de visumplicht voor Tsjechen werd opgeheven. Nederland en ook andere landen vinden dat afspraken over visa een Europese aangelegenheid is. Ze vrezen dat de VS anders individuele EU-landen zou dwingen privacygevoelige gegevens van passagiers te overhandigen. Volgende week komen enkele Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie bijeen met hun Amerikaanse collega`s om te onderhandelen over een vrije toegang tot de VS voor Europese reizigers.