Eigen boot Plasterk op Gay Pride

Minister Plasterk (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, PvdA) wil met een speciale ‘OC-Gay boot’ meevaren tijdens het homo-evenement Gay Pride, op 2 augustus in Amsterdam. Dat zei hij gisteren tijdens een bijeenkomst over de emancipatie homoseksuelen. Hij heeft zo veel mogelijk medewerkers van zijn ministerie én politici – waaronder premier Balkenende en vicepremier Rouvoet – gevraagd mee te varen. „Het zal een boot zijn die de waardigheid van het departement en het ministeriele ambt zal dragen”, verzekert Plasterk.

De SGP-fractie noemt het voornemen op haar website bijna „van de ratten besnuffeld”. SGP-leider Bas van der Vlies stelt verder dat hij het goed vindt dat een minister „maatregelen neemt tegen geweld, discriminatie en intimidatie van homo’s of wie dan ook”, maar keurt het meevaren van een officiële boot van het ministerie tijdens de Gay Pride af. Van der Vlies vindt dat de manifestatie „wijd en zijd bekend staat vanwege buitenissigheid en extravagantie waar veel homoseksuelen zich absoluut niet bij thuis voelen en zich er zelfs voor schamen”.

Coalitiepartij ChristenUnie heeft geen problemen met het initiatief van Plasterk, maar stelt wel dat Gay Pride „zich kenmerkt door uitingsvormen waar veel homoseksuelen zich absoluut niet bij thuis voelen”.

Deze stellingname valt de SGP tegen: „De ChristenUnie wilde wel de uitzending van de film Deep Throat verbieden, maar durft hier niet tegenin te gaan”, aldus partijwoordvoerder Menno de Bruyne.