Eerste zitting in Kenia

Het Keniaanse parlement is vanmiddag voor het eerst bijeengekomen sinds de regering en de oppositie het een week geleden eens werden over een machtsdeling. De volksvertegenwoordigers zouden naar verwachting een begin maken met de formalisering van het compromis, dat onder meer voorziet in de vorming van een coalitieregering en het creëren van de functie van minister-president, een post die ingevuld zal worden door de oppositie.

De machtsdeling moet de politieke stabiliteit terugbrengen in Kenia, ruim twee maanden na de omstreden presidentsverkiezingen die uitmondden in hevig geweld dat zeker 1.500 levens kostte. De oppositie, die de regering beschuldigde van verkiezingsfraude, eiste een aandeel in de macht, een verlangen waar de regering vorige week pas aan tegemoetkwam onder zware internationale druk.

Het akkoord kan rekenen op instemming door het parlement. President Mwai Kibaki riep voorafgaand aan de zitting vanochtend alle 204 parlementariërs op het akkoord te ondersteunen. Oppositieleider Raila Odinga, de beoogde premier, deed eerder een soortgelijke oproep. De oppositie beschikt in het parlement over een kleine meerderheid.

Het parlement moet ook stemmen over het voornemen om twee vicepremiers aan te stellen, de grondwet te wijzigen en een waarheids- en verzoeningscommissie in het leven te roepen. Het parlementaire proces zal naar schatting twee weken in beslag nemen.

De samenwerking tussen de regering en wat nu nog de oppositie is, zal een test ondergaan met de precieze invulling van de bevoegdheden van de nieuwe premier, die met de president moet samenwerken, en met de verdeling van de ministersposten. De oppositie eist zware posten zoals Financiën, die de regering wil houden.

De samenwerking kan ook onder druk komen te staan door nieuwe beschuldigingen dat de regering betrokken is geweest bij het recente geweld. Via de BBC claimden anonieme leden van de gevreesde Mungiki-sekte dat zij in de residentie van Kibaki opdracht hebben gekregen tot geweldpleging. De regering ontkent de aantijgingen. (Reuters, AP, AFP)