Dure placebo’s werken beter dan goedkope

Dure neppillen (placebo’s) helpen beter dan goedkope. Dat blijkt uit een experiment waarbij betaalde vrijwilligers elektrische schokken in hun pols kregen om het effect van een nieuwe pijnstiller te meten. Voor het experiment kreeg de helft van de ruim 80 deelnemers een brochure waarin stond dat de pijnstiller 2,50 dollar kost. De andere helft kreeg te lezen dat de pilletjes tien dollarcent kosten.

In werkelijkheid slikten alle deelnemers dezelfde neppil. De medisch-ethische commissies van het Massachusetts Institute of Technology, waar de proef is uitgevoerd, gaf toestemming.

De neppillen werkten goed en de dure bevielen duidelijk beter dan de goedkope. Ruim de helft van de proefpersonen voelde minder pijn met de goedkope pil, terwijl de dure pil bij 85 procent van de mensen tot minder pijn leidde.

Het effect van de dure pillen was ook veel groter: 25 punten minder pijn op een schaal van 100. De goedkope pillen werkten minder: 5 tot 10 punten minder pijn.

Het verschil tussen de pillen en het effect ervan verdwenen bij sterkere schokken. Dat klopt met het idee dat placebo’s bij milde aandoeningen vaak goed werken. Vorige week nog bleek uit onderzoek het placebo-effect van antidepressiva bij lichte en milde depressies erg groot te zijn.

De onderzoekers schrijven in het gisteren uitgekomen Journal of the American Medical Association dat hun resultaten verklaren waarom mensen dure geneesmiddelen prefereren. En klagen over minder werking en meer bijwerkingen als die dure medicijnen worden vervangen door goedkopere pillen, waar dezelfde actieve stof in zit.