Componist filmmuziek Rosenmans overleden

Leonard Rosenman, de componist die James Dean piano leerde spelen, is dinsdag op 83-jarige leeftijd overleden. Hij schudde de conservatieve filmmuziekwereld in de jaren vijftig flink op met zijn soms erg avant-gardistische muziek. Z’n tweede filmcompostie, voor de The Cobweb (1955), was de eerste die grotendeels de twaalftoonstechniek van Arnold Schönberg gebruikte. Rosenman had vlak na de Tweede Wereldoorlog les van hem gehad, evenals van componist Roger Sessions. Zijn atonale muziek voor de sf-film Fantastic Voyage (1966) was al even revolutionair.

Rosenmans vernieuwende benadering leverde hem veel lof van vakgenoten, maar hij kreeg pas in de jaren zeventig zijn Oscars, voor Barry Lyndon (1976) van Stanley Kubrick en Bound for Glory (1977). Muziek die hij slechts adapteerde: een sarabande van Händel en de folkmuziek van Woody Guthrie.

Rosenman schreef zijn eerste filmmuziek in 1955, voor East of Eden. Andere bekende films die hij deed zijn Rebel Without a Cause (1955), Beneath the Planet of the Apes (1970) en de animatieversie van The Lord of the Rings (1978).

Behalve voor film en televisie (o.a. de serie Marcus Welby, M.D.) componeerde Rosenman ook onder meer twee vioolconcerten, veel kamermuziek en een symfonie.

    • André Waardenburg