Brussel: Servië moet bevestigen dat het EU banden wil aanhalen

Brussel/Belgrado. Eurocommissaris Olli Rehn (Uitbreiding) heeft Servië gisteren opgeroepen om te bevestigen dat het land nog steeds de wens heeft de betrekkingen met de Europese Unie aan te halen. Zijn oproep volgt op een voorstel van een Servische politieke partij om de banden met de EU te bevriezen, tenzij de Unie afstand neemt van de onafhankelijkheidsverklaring van de republiek Kosovo. De resolutie van de oppositionele Servische Radicale Partij (SRS) heeft de steun van premier Kotunica en zijn partij en kan rekenen op een meerderheid van 144 van de 250 stemmen in het parlement. Gisteren kwam het nog niet tot een stemming. Juist gisteren ook kwam de Europese Commissie met voorstellen die landen op de Balkan volgens eurocommissaris Rehn (Uitbreiding) ”dichter bij Europa” moeten brengen. Er wordt fors meer geld gegeven voor studiebeurzen, regionale ontwikkeling, infrastructuur en maatschappelijke organisaties. Met zijn steun aan de resolutie verdiept premier Kotunica de kloof in zijn coalitie: zijn twee coalitiepartners, de Democratische Partij (DS) van president Boris Tadic en de hervormingsgezinde partij G17 Plus zijn radicaal tegen de resolutie.