Brussel betaalt blauwtongvaccin

Brussel, 6 maart. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, stelt 72,5 miljoen euro beschikbaar voor de noodvaccinatie van schapen en koeien tegen de ziekte blauwtong. Blauwtong woedt sinds twee jaar onder de schapen en runderen in Nederland en andere EU-lidstaten. Deze winter werd een vaccin uitgevonden tegen de dierziekte. De Europese Commissie vergoedt voor EU-landen het gehele vaccin en de helft van de vaccinatie. Dat komt neer op 0,60 cent per vaccin. Voor het toedienen geeft Brussel twee euro voor een rund en 0,75 cent voor een schaap. Eerder werd al bekend dat minister Verburg (Landbouw, CDA) zes miljoen stuks van het blauwtongvaccin heeft besteld.

Het ministerie van Landbouw heeft een online dossier over de ziekte blauwtong, via nrc.nl/europa