Bedenker van ‘Dungeons’ dood

Hij heeft later toegegeven dat hij het eerst zelf ook een beetje gek vond: een avontuur verzinnen over een draak en dat hersenspinsel vervolgens verslaan met behulp van zelfverzonnen toverspreuken en een 20-zijdige dobbelsteen. Toch deden de afgelopen 35 jaar naar schatting twintig miljoen mensen wereldwijd Gary Gygax na. De Amerikaanse medebedenker van het ‘Dungeons & Dragons’ overleed dinsdag op 69-jarige leeftijd. Het cultfantasiespel, ontstaan in 1974, is de eerste role-playing-game dat wereldwijd bekendheid kreeg. Het spel speelt zich vrijwel volledig af in de hoofden van de Dungeon Master (die het avontuur verzint) en de elfen, tovenaars en dwergen (ofwel een paar klasgenoten, studievrienden of buurjongens) die het avontuur tot een goed einde moeten brengen. Het spel inspireerde veel computerprogrammeurs bij het ontwikkelen van de Tolkienachtige werelden die het decor van hun fantasiegame vormden. (AP)