BBC: regering Kenia was betrokken bij geweld

De regering van Kenia is rechtstreeks betrokken geweest bij het grootschalige geweld dat uitbrak na de omstreden presidentsverkiezingen eind december. Hooggeplaatste regeringsfunctionarissen hebben ontmoetingen gehad met leden van een beruchte sekte, de Mungiki, in de residentie van president Mwai Kibaki. De Keniaanse politie heeft zich opzettelijk afzijdig gehouden bij aanvallen van Kikuyu’s, van de stam van Kibaki, op Kenianen van andere stammen.

Deze zware beschuldigingen zijn via de BBC geuit. De Britse nieuwszender voerde in haar tv-uitzending gisteravond twee anonieme getuigen op, een politieagent en een Kikuyu die ondergedoken zou zijn na doodsbedreigingen. De Keniaanse regering noemt de aantijgingen nonsens.

Aanwijzingen dat het geweld in Kenia georganiseerd is, circuleren al langer. Zowel van regerings- als oppositiezijde zijn extremisten opgehitst en bewapend, aldus waarnemers en mensenrechtenorganisaties. Maar het is voor het eerst dat de hoogstverantwoordelijken in Kenia zo frontaal worden beschuldigd van betrokkenheid bij het geweld, dat zeker 1.500 levens heeft gekost.

De beschuldigingen komen op een bijzonder gevoelig moment. Vandaag zou het Keniaanse parlement zijn zegen geven aan het moeizaam tot stand gekomen akkoord tussen regering en oppositie over een machtsdeling, dat het begin van politiek herstel moet zijn. Het verzoeningsproces dreigt nu een harde tik te krijgen.

„Drie leden van de bende [Mungiki, red.] waren in het State House [Kibaki’s residentie] [...] en na de verkiezingen en het geweld werden de milities opnieuw opgeroepen en kregen ze de opdracht de Kikuyu’s in de Rift Valley te beschermen”, aldus de Kikuyu in de BBC-uitzending. Rift Valley is de provincie waar zich het meeste geweld heeft afgespeeld. Ooggetuigen zeiden eerder dat huizen van niet-Kikuyu’s werden gemarkeerd waarna de Mungiki hen overviel. Volgens de politieagent liet de politie bewust busjes passeren met mannen die onderweg waren naar Nakuru, hoofdstad van de Rift Valley. Direct daarna voerden gewapende mannen aanvallen uit in Nakuru.