`Banken VS moeten hypotheken verlagen`

New York. De noodplannen van de Amerikaanse overheid hebben effect, maar schieten tekort in het beteugelen van de hypotheekcrisis. Om het aantal huisuitzettingen te beperken zouden hypotheekverstrekkers een deel van de hypotheekschuld kwijt moeten schelden. Dat vindt de Amerikaanse centralebankier Ben Bernanke. ” De pogingen van de overheid en financiële instellingen om onnodige executieverkopen terug te dringen helpen”, zei Bernanke op een bankierscongres. ”Maar er kan en moet meer gedaan worden.” De voorzitter van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, waarschuwt voor meer executieverkopen. Dit verergert de problemen op de huizenmarkt. De daling van de Amerikaanse huizenprijs jaagt de economische problemen aan. Volgens de gezaghebbende Case-Shillerindex daalde de gemiddelde huizenprijs vorig jaar met 9 procent. Een tiende van de huiseigenaren in de VS heeft nu een hypotheek die hoger is dan de waarde van hun huis. Een van de maatregelen die Bernanke nu voorstelt is het herwaarderen van de hypotheken naar het huidige huizenprijsniveau. Dat zou betekenen dat een deel van de schuld wordt kwijtgescholden.