Akzo stak winst verkoop Organon in overname ICI

Akzo Nobel heeft 8,5 miljard euro verdiend op de verkoop van zijn farmaciepoot Organon Biosciences. Dat bedrag is begin dit jaar gestoken in de overname van het Britse ICI.

Dat heeft bestuursvoorzitter Hans Wijers van het verf- en chemieconcern vanmorgen bekendgemaakt bij de presentatie van de jaarcijfers. Het bedrijf verbeterde vorig jaar zowel zijn omzet als zijn winst.

Organon Biosciences, de farmaciepoot van Akzo die begin vorig jaar naar de beurs zou worden gebracht, werd eind vorig jaar verkocht aan het Amerikaanse farmacieconcern Schering-Plough voor 11 miljard euro. Begin dit jaar kocht Akzo zijn Britse branchegenoot ICI voor ongeveer hetzelfde bedrag, waarbij een deel van de chemie-activiteiten voor 4 miljard euro zal worden doorverkocht aan het Duitse Henkel.

De resultaten van Organon BioSciences werden meegenomen in de jaarcijfers tot 19 november, de datum waarop het onderdeel werd verkocht. Akzo, de grootste verffabrikant ter wereld, telt nu circa 60.000 werknemers.

De operationele winst steeg met 15 procent tot bijna 1,3 miljard euro. De winstmarge steeg tot 12,4 procent. Het nettoresultaat kwam uit op 580 miljoen euro, tegenover 449 miljoen in het jaar daarvoor. De omzet bedroeg 10,2 miljard euro, 2 procent meer dan in 2006. Gecombineerd met de omzet van ICI zou de omzet over 2007 uitkomen op 14,4 miljard euro, waarvan de helft in Europa wordt behaald. De omzetstijging was voor een belangrijk deel te danken aan de activiteiten in opkomende landen als China. Het pensioentekort daalde van 1,8 naar 1,1 miljard euro. Het pensioentekort van ICI daalde nog sterker, van 1,2 miljard pond (1,6 miljard euro) in 2006 naar 0,3 miljard pond vorig jaar. Dit pensioengat speelde een belangrijke rol bij de onderhandelingen tussen Akzo en ICI over de overname.

De omzet van de verfactiviteiten van Akzo steeg met 5 procent. De operationele winst steeg met 12 procent tot 737 miljoen euro. Vooral verven voor schepen en infrastructuur deden het goed. Voor de chemie-activiteiten was 2007 een recordjaar: de autonome groei bedroeg 7 procent, waar stijgende prijzen 4 procent aan bijdroegen. De stijging van grondstof- en energieprijzen werd gecompenseerd door onder meer besparingen.