Ajax-coach Van Basten wil het kapitaal op het veld

Marco van Basten krijgt als nieuwe coach van Ajax de vrije hand om spelers aan te trekken van Europese topclubs. Dat zal hij samen doen met technisch directeur Martin van Geel.

Terwijl Ajax een schikking trof met zijn algemeen directeur Maarten Fontein brak de nieuwe hoofdtrainer Marco van Basten bij zijn presentatie een lans voor Martin van Geel. De technisch manager is verantwoordelijk voor tal van miskopen, werd ook bekritiseerd in het rapport-Coronel dat de oorzaak van tien jaar falend beleid blootlegde, maar lijkt de dans te ontspringen. Fontein, die gebrek aan motiverend leiderschap werd verweten, vertrekt per 1 april en krijgt een afkoopsom en een gratificatie voor zijn commerciële activiteiten mee. Deze brachten Ajax geen windeieren: twaalf miljoen euro per jaar tot en met 2015 van hoofdsponsor Aegon (was zeven) en honderd miljoen voor de komende tien seizoenen van kledingsponsor Adidas.

Van Basten leest ook kranten en zal zich ongetwijfeld hebben afgevraagd waarom de rijkste club van Nederland niet de beste spelers heeft. Daarom kwam het zinnetje het kapitaal moet op het veld staan en niet op de bank voor in zijn maidenspeech die hij gisteren in de Arena hield voor een grote menigte journalisten en fotografen. „Deze leidraad is in onze onderhandelingen met Ajax een duidelijke boodschap naar de clubleiding geweest”, verduidelijkte Van Basten die de komende vier jaar bij de club waar hij furore maakte als speler weer wordt geassisteerd door de flankspelers van toen, Rob Witschge en John van ’t Schip. De voorzetten zullen nu in de technische besprekingen moeten komen. En daarin is kennelijk al volop gefilosofeerd over hoe Ajax er volgend seizoen moet uitzien. „We hebben min of meer de vrije hand gekregen om spelers aan te trekken.” Om de rust te bewaren – zeker met het oog op de belangrijke wedstrijd van aanstaande zondag tegen PSV – wilde Van Basten daar verder niet te veel over uitweiden. „Want het zou voor ons interessant zijn als Ajax kampioen wordt en zich direct plaatst voor de Champions League.”

Het is niettemin begrijpelijk dat hij Martin van Geel nodig heeft bij de uitvoering van zijn plannen. De technisch directeur zal schoon schip moeten maken. Voor de miskopen die onder trainer Henk ten Cate kwamen, dienen nieuwe clubs gevonden te worden. Hun vervangers moeten in de optiek van Van Basten van Europese topclubs komen. Hij wil zijn invloed aanwenden om dit te realiseren. Eventueel is hij bereid een samenwerkingsverband met bijvoorbeeld FC Barcelona aan te gaan. „We hebben met Van Geel goede gesprekken gehad”, vertelde Van Basten. „Het lijkt me niet verstandig nu in een keer de hele organisatie te veranderen.” En over Fontein: „Ik treed pas 1 juli in dienst. Tot dat moment heb ik hier nog niets te vertellen.”

Maar met Van Geel is al het traject in gang gezet voor het aan- en verkopen van spelers. De Brabander trekt geen consequenties uit de kritische noten van het rapport-Coronel. „Ik ben en blijf technisch directeur bij Ajax”, aldus Van Geel. „Ik kan me geheel vinden in de aanbevelingen van het rapport. Waar gewerkt wordt, maken mensen fouten. Ik ben al dertien jaar technisch directeur en heb deze functie altijd naar eer en geweten uitgeoefend.”

Van Basten hoopt dat John Heitinga en Klaas Jan Huntelaar juist niet door Ajax in de etalage worden gezet. Laatstgenoemde adviseerde hij eerder vanaf deze zomer de stap naar een Europese topclub te maken. Maar dat was in de hoedanigheid van bondscoach. „En er is nu een totaal andere situatie ontstaan”, lachte Van Basten dat weg. Als Edgar Davids, die volgende week 35 wordt, de komende maanden bewijst van toegevoegde waarde te zijn, wil de voormalige wereldspits dat ook hij voor Ajax behouden blijft. Davids zinspeelde met de gedachte om aan het einde van het seizoen te stoppen met professioneel voetbal.

Er zijn duidelijke afspraken gemaakt over de taakverdeling tussen Van Basten en Van Geel. Volgens de technisch directeur verandert er niet zoveel. Spelers worden pas aangetrokken als beiden het daarover eens zijn. De commissie-Coronel adviseerde te kiezen tussen een sterke technisch directeur met ruime bevoegdheden of een trainer met managementkwaliteiten die leiding geeft aan de gehele afdeling betaald voetbal. Ongetwijfeld zal Johan Cruijff hierin een beslissende stem hebben.

Van Basten zei het werk van zijn leermeester rustig af te wachten. „Hij heeft tegen mij gezegd: ‘Laat mij even mijn gang gaan, dan regel ik het wel’.” Komt dus alles goed? Van Basten, toch voorzichtig: „Als we volgend seizoen Europees overwinteren, zijn we al heel goed bezig.”

    • Erik Oudshoorn