Aegon boekt half miljard af in verband met kredietcrisis

Verzekeraar Aegon heeft vorig jaar 487 miljoen euro afgeboekt op risicovolle beleggingen in de Verenigde Staten. Het concern moest door de kredietcrisis een verlies nemen van 17 miljoen euro omdat de beleggingsportefeuilles minder waard werden.

Dit heeft Aegon vanmorgen bekendgemaakt tijdens de presentatie van de resultaten over 2007.

De afboeking komt door het minder waard worden van beleggingen gerelateerd aan de Amerikaanse hypotheekmarkt. Aegon boekte in totaal 2,1 miljard euro af, inclusief de waardedalingen van de wereldwijde aandelen- en obligatieportefeuilles.

De kredietcrisis brak vorig jaar uit toen Amerikanen die een lage kredietwaardigheid hebben de aflossingen van hun hypotheek niet meer konden opbrengen. Veel van deze risicovolle (subprime) hypotheken waren echter opnieuw verpakt, gebundeld en doorverkocht aan financiële instellingen overal ter wereld. Een aantal banken in de VS en Europa moest de afgelopen periode grote verliezen nemen en miljarden afschrijven omdat deze producten sterk in waarde waren gedaald. In Nederland maakte Rabobank gisteren bekend 1,4 miljard euro te hebben afgeboekt, waarvan 568 miljoen ten koste ging van de nettowinst. ING meldde eerder een verlies van 194 miljoen en een afboeking op investeringen van 751 miljoen.

De subprime-portefeuille van Aegon daalde in waarde van 2,9 naar 2,5 miljard euro. De verzekeraar nam geen verliezen op de daling. Het verwacht de investeringen volledig terug te krijgen omdat het niet gaat om beleggingen in het meest risicovolle segment van de hypothekenmarkt. Beleggers op het Damrak lijken hiervan niet zo overtuigd. Het aandeel Aegon daalde vanmorgen met 3,5 procent tot 9.47 euro.

De nettowinst van Aegon daalde in 2007 met 20 procent tot 2,6 miljard euro, vooral door de zwakke dollar en het effect van een eenmalige bate eind 2006. Het onderliggende resultaat steeg met 4 procent tot 2 miljard euro.