Winstgroei voor RTL Nederland dankzij Radio 538

Radio 538 blijkt het kroonjuweel in de boedel die RTL Nederland vorig jaar overnam van Talpa. De radiozender droeg in de laatste drie maanden van 2007 circa 10 miljoen euro bij aan het bedrijfsresultaat (voor rente en belastingen ) van RTL Nederland. Dat blijkt uit de jaarcijfers die moederbedrijf RTL Group vanochtend heeft bekendgemaakt. RTL Group is het grootste televisiebedrijf in Europa en voor bijna 90 procent eigendom van het Duitse mediaconcern Bertelsmann.

RTL Nederland haalde vorig jaar een bedrijfsresultaat van 85 miljoen euro. Het resultaat van de tv-zenders steeg met 1 miljoen euro naar 69 miljoen, de radiotak boekte dankzij Radio 538 een forse groei van 2 naar 16 miljoen. RTL Nederland haalde in 2007 een omzet van 408 miljoen euro. Dat is 17 procent meer dan in 2006. Bestuursvoorzitter Gerhard Zeiler van RTL Group zei vanochtend in een telefonische toelichting dat hij „zeker niet ontevreden is” over het resultaat in Nederland.

RTL Nederland droeg vorig jaar voor circa 7 procent bij aan de omzet van RTL Group. De meeste omzet komt uit Duitsland (RTL Television, Fox) en Frankrijk (tv-zender M6 en RTL Radio) en van productiemaatschappij Freemantle Media (onder meer Blue Circle, producent van Boer zoekt vrouw). RTL Group haalde in 2007 een omzet van 5,7 miljard euro. Dat is 1,2 procent meer dan in 2006. De nettowinst daalde van 1,1 miljard euro in 2006 naar 674 miljoen in 2007. RTL betaalde meer belastingen en boekte fors af op het Britse station Five, onder meer vanwege inmiddels verboden belspellen. Verder moest het bedrijf vorig jaar een boete betalen aan de Duitse kartelautoriteiten.

Een soortgelijke boete drukte ook het resultaat van mediaconcern ProSiebenSat1, in Nederland eigenaar van SBS. Dat meldde het concern gisteren. De winst daalde vorig jaar met 63 procent naar 89,4 miljoen euro. ProSiebenSat1 had in 2007 een omzet van 2,7 miljard euro. Het was de eerste jaar dat de resultaten van het overgenomen SBS Broadcasting zijn meegeteld. ProSiebenSat1 is eigendom van investeerders KKR en Permira.