Wilders eist garanties bij voorvertoning

PVV-fractieleider Geert Wilders wil zijn Koranfilm alleen vooraf vertonen aan de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding als hij de garantie krijgt dat de film niet wordt verboden.

Maar het Openbaar Ministerie kan dat niet toezeggen, omdat ambtenaren een vermoeden van een strafbaar feit dienen te melden. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, Tjibbe Joustra, bezocht gisteren de fractievergadering van de PVV, vermoedelijk om te praten over de risico’s van de omstreden film Fitna. Na afloop wilden hij noch de PVV-fractieleden commentaar geven.

Wilders haalde gistermiddag fel uit naar premier Balkenende, die vrijdag waarschuwde voor mogelijke ernstige gevolgen van de film. Wilders noemde de premier de slechtste sinds de Tweede Wereldoorlog en een „bange en laffe man” die partij kiest voor de Talibaan. Balkenende zou zelf verantwoordelijk zijn voor mogelijk geweld tegen Nederlanders omdat zijn waarschuwing een „self-fulfilling prophecy” is. „Hij heeft ervoor gezorgd dat iedereen van Timboektoe tot Afghanistan weet dat die film er komt.” Fractieleider Pieter van Geel (CDA) verklaarde in een reactie dat Wilders „oorzaak en gevolg door elkaar haalt”.

Wilders legde vorige week de laatste hand aan zijn film, die een kwartier duurt en volgens hem „prachtig” is. Hij zou in gesprek zijn met publieke omroepen om hem integraal in te zenden. Bij een akkoord daarover kan Fitna deze week nog worden vertoond. Zo niet, dan wil Wilders Fitna later deze maand op een eigen website en een persconferentie lanceren.

De Europese Commissie heeft vertegenwoordigers van de EU in de hele wereld geïnformeerd over de film van Geert Wilders. „Wij hebben geen informatie gegeven over de film zelf, want wij weten ook niet waar die over gaat”, aldus de woordvoerder van eurocommissaris Ferrero-Waldner (Buitenlandse betrekkingen). „We hebben alleen gezegd dat de film voor discussie zorgt. En we hebben onze mensen mogelijke antwoorden gegeven op vragen die gaan komen.” Over eventuele beveiligingsplannen van EU-vestigingen kon de woordvoerder vanochtend niets zeggen. „Het is aan de delegaties in het buitenland zelf om dat te beoordelen.”

In Afghanistan hebben gisteren ruim 200 leden van het parlement buiten het parlementsgebouw in Kabul gedemonstreerd tegen de film van Wilders en herpublicatie van de Deense spotprenten waarin Mohammed wordt afgebeeld. Zij riepen de VN en de Organisatie van de Islamitische Conferentie op om belediging van de islam te voorkomen. Ook eisten ze dat de Nederlandse en Deense ambassadeurs ter verantwoording geroepen zouden worden.

In de provinciehoofdstad Pul-i-Alam, ten zuiden van Kabul, waren volgens internationale persbureaus vandaag ongeveer 5.000 demonstranten op de been. In een verklaring riepen zij de regering op haar banden met Nederland en Denemarken te verbreken.

Bij de landelijk officier voor discriminatiezaken in Amsterdam heeft het Samenwerkingsverband van Marokkanen in Nederland (SMN) maandag aangifte gedaan tegen Wilders. Volgens het overlegorgaan SMN maakt Wilders zich schuldig aan het aanzetten tot haat en het discrimineren van moslims. Het moment van de aangifte staat los van de naderende vertoning van Fitna, stelt SMN.