Wie Parijs-Nice rijdt wordt half jaar geschorst

De internationale wielerunie UCI heeft wielrenners in een e-mail gewaarschuwd dat ze geschorst worden en een boete krijgen als ze komende zondag van start gaan in de rittenkoers Parijs-Nice.

Organisator ASO, ook eigenaar van de Tour de France, wil Parijs-Nice tegen de zin van de UCI volgens de Franse reglementen rijden en niet volgens het internationale UCI-reglement. Dat plaatst ASO en de deelnemers aan Parijs-Nice buiten de wet, aldus UCI. ASO dreigde er op zijn beurt mee iedereen die niet start in Parijs-Nice ook te weigeren voor de Tour de France, wat de ploegen voor een dilemma plaatst.

De Belgische renner Nick Nuyens van de Franse Cofidis-ploeg bevestigde gisteren aan de Vlaamse zender Sporza dat hij een e-mail ontving van UCI-voorzitter Pat McQuaid. „We worden zes maanden geschorst, krijgen een boete van 10.000 Zwitserse frank (6.345 euro) en mogen niet aan het WK deelnemen”, aldus Nuyens. Hij zei niet te weten of alle renners zo’n bericht hebben gekregen, of alleen die van de Franse ploegen.

McQuaid schrijft in de e-mail dat hij de moeilijke situatie van de renners begrijpt. „Maar de UCI-reglementen zijn nodig, omdat ze als een neutrale scheidsrechter de verschillende belangen van iedereen in de wielersport in evenwicht houden.” Ook de ploegen worden gewaarschuwd dat ze hun ProTour-licentie kunnen verliezen als ze deelnemen aan Parijs-Nice. Daardoor zouden ze bijvoorbeeld niet kunnen starten in de Ronde van Vlaanderen en andere grote ProTour-koersen.

De Franse minister van Sport, Bernard Laporte, heeft zich aangeboden als bemiddelaar in het conflict. McQuaid heeft in een reactie gezegd dat hij niet met Laporte, de voormalige coach van het Franse nationale rugbyteam, wil praten.

Zes wielerfederaties (Italië, Spanje, Luxemburg, Frankrijk, België en Oostenrijk) hebben bij UCI ook hun beklag gemaakt over een uitspraak van Hein Verbruggen, vicevoorzitter van UCI. Die zei afgelopen weekeinde dat er vanaf 2009 mogelijk twee soorten wedstrijden zullen bestaan: die van ASO en die van UCI. „In plaats van mee te werken aan een oplossing, stuurt Verbruggen aan op een breuk”, schrijven de wielerfederaties.

Parijs-Nice begint zondag. Van de twintig teams hebben er nog maar zes hun deelname bevestigd. De ploegen hebben daarvoor tot komende zaterdag vijf uur de tijd.

    • Dirk Vandenberghe