‘VDH’ vraagt uitspraak van Rogge

Zwemmer Pieter van den Hoogenband heeft voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) opgeroepen de schendingen van mensenrechten in China openlijk te veroordelen.

Hij deed dat vanochtend in zijn column in De Telegraaf. Van den Hoogenband is de eerste sporter van naam die zo nadrukkelijk een appèl doet op het IOC. Zijn standpunt sluit aan bij dat van zijn trainer Jacco Verhaeren, die anderhalve week geleden in een interview met deze krant het IOC opriep de Chinese regering aan te spreken op de schending van mensenrechten om daarmee de sporters buiten de politiek te houden.

De zwemtrainer bracht een discussie op gang waarin hij afgelopen zaterdag steun kreeg van Guus Hiddink, de bondscoach van het nationale voetbalelftal van Rusland. Die schreef in zijn column in De Telegraaf „dat Verhaeren op een goede manier stelling nam”. Hiddink noemde het weerwoord van het IOC-lid Hein Verbruggen – ‘popiejopiegedrag van zomaar een trainer’ – „een slechte reactie op een reële opmerking”.

Van den Hoogenband schetst in de column zijn worsteling met de mensenrechtenkwestie en spreekt de vrees uit dat door een maatschappelijke discussie de sport tijdens de Olympische Spelen in Peking op de achtergrond raakt. „Hoe moet je je stem laten horen, zonder de focus op je topprestatie te verliezen?”, schrijft de zwemmer. Hij ziet maar één oplossing: dat de IOC-voorzitter zijn verantwoordelijkheid neemt en uit naam van de sporters een statement maakt over de mensenrechten.

Daartoe doet hij een persoonlijk verzoek aan Rogge. „Ik ben zo vrij hem vanaf deze plek op te roepen om zijn verantwoordelijkheid als hoogste baas van de internationale sportwereld te nemen en zich ten overstaan van de wereld namens alle olympische atleten publiekelijk uit te spreken voor verbetering van de mensenrechten in China.”

De zwemmer wijst erop dat de sporters dan naar de stellingname van het IOC kunnen verwijzen als hun om een mening wordt gevraagd. Van den Hoogeband: „Dan voorkom je dat atleten zich in diskrediet brengen doordat ze ongefundeerde (en daarmee politiek gevoelige) uitspraken doen en zich daarmee in de nesten werken. Wij worden meegezogen in een discussie die buiten ons om gevoerd moet worden.”