Uribe: Chávez aanklagen bij het Strafhof

Colombia wil de Venezolaanse president Chávez aanklagen bij het Internationale Strafhof wegens het „sponsoren en financieren van genocide”. Dat heeft de Colombiaanse president Uribe gisteren gezegd.

Het voornemen is een nieuwe escalatie in de crisis tussen Colombia enerzijds en Venezuela en Ecuador anderzijds. Aanleiding is een Colombiaanse luchtaanval zaterdag net over de grens met Ecuador op een FARC-kamp. Doelwit was de Nr. 2 van de groep, Raúl Reyes.

Het bewijs dat Colombia wil aandragen zijn brieven die het zegt te hebben van de laptop van Reyes. Hierin zou Chávez de FARC 300 miljoen dollar hebben beloofd. Chávez, een ideologische bondgenoot van de FARC, ontkent. Zondag gaf hij in zijn talkshow tien bataljons opdracht zich naar de grens te begeven. Gisteren werd melding gemaakt van de eerste troepenmobilisaties. Venezuela heeft de grens gesloten.

Ook de ruzie tussen Colombia en Ecuador ging door. Bogotá verwijt Quito de FARC te hebben willen steunen door te pleiten voor het schrappen van de FARC van internationale terreurlijsten. Quito erkent dat het in gesprek was met Reyes, die bereid zou zijn geweest twaalf gijzelaars over te dragen, onder wie vier buitenlandse gijzelaars. Volgens Quito heeft de aanval deze poging doorkruist.

De Ecuadoriaanse president Correa begon een regionale rondreis om steun te werven. Hij bezocht Peru en Brazilië, twee buurlanden van Colombia. In Brasília zei hij dat „Ecuador zich zal verdedigen als Colombia geen excuses aanbiedt”.

Frankrijk zei dat het ook met Reyes sprak over vrijlatingen. Er waren volgens Parijs al „vele contacten” en Bogotá „was hiervan op de hoogte”. Het bemoeit zich met de kwestie vanwege de gegijzelde politica Ingrid Betancourt, die ook een Frans paspoort heeft.

De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) kwam gisteren ook bijeen, maar veroordeelde Colombia niet. Besloten werd dat de ministers van Buitenlandse Zaken volgende week bijeenkomen en dat vandaag doorgepraat wordt. Vooral links geleide landen toonden zich verbolgen over de aanval. Landen met centrum-linkse en rechtse regeringen waren eveneens kritisch, maar steunden wel de Colombiaanse oproep om de vermeende hulp van Ecuador en Venezuela te onderzoeken. Die landen eisten juist dat de OAS de luchtaanval gaat onderzoeken.

De Colombiaanse vicepresident Santos herhaalde bij de VN-Ontwapeningsconferentie in Genève een andere beschuldiging tegen de FARC. Hij zei dat dat de groep uit was op het kopen van uranium om een zogeheten ‘vuile bom’ te maken. Hij gaf geen documenten of nadere details om deze beschuldiging te ondersteunen.(AP)