UCI dreigt renners met fikse schorsing en boete

De internationale wielerunie UCI heeft alle wielrenners van de ProTourploegen in een e-mail gedreigd met een schorsing van een half jaar en een boete van 10.000 Zwitserse frank (6.345 euro) als ze komende zondag van start gaan in de rittenkoers Parijs-Nice. Bij een schorsing zouden de renners bijvoorbeeld niet kunnen deelnemen aan de belangrijkste wedstrijd van het jaar, de Tour de France, in juli. Renners zouden ook worden uitgesloten van deelname aan het WK, in september in Varese.

Organisator ASO, ook eigenaar van de Tour, wil Parijs-Nice tegen de zin van de UCI volgens de Franse reglementen rijden (die de ProTourploeg Astana uitsluiten van deelname) en niet volgens het internationale UCI-reglement (dat de start van Astana toestaat). Dat plaatst ASO en de deelnemers aan Parijs-Nice buiten de wet, aldus UCI. ASO dreigde er op zijn beurt mee iedereen die niet start in Parijs-Nice ook te weigeren voor de Tour de France, wat de ploegen voor een dilemma plaatst.

McQuaid schrijft in zijn e-mail dat hij de moeilijke situatie van de renners begrijpt. „Maar de UCI-reglementen zijn nodig, omdat ze als een neutrale scheidsrechter de verschillende belangen van iedereen in de wielersport in evenwicht houden.”

Ook de ploegen worden gewaarschuwd dat ze hun ProTourlicentie kunnen verliezen als ze deelnemen aan Parijs-Nice. Daardoor zouden ze bijvoorbeeld niet kunnen starten in de Ronde van Vlaanderen en andere grote ProTourkoersen.

De Franse minister van Sport, Bernard Laporte, heeft zich aangeboden als bemiddelaar in het conflict. McQuaid heeft in een reactie gezegd dat hij niet wil praten met Laporte, de voormalige coach van het Franse nationale rugbyteam.

Zes wielerfederaties (Italië, Spanje, Luxemburg, Frankrijk, België en Oostenrijk) hebben bij de UCI ook hun beklag gedaan over een uitspraak van Hein Verbruggen, vicevoorzitter van de UCI. Die zei afgelopen weekeinde dat er vanaf 2009 mogelijk twee soorten wedstrijden zullen bestaan: die van de ASO en die van de UCI. „In plaats van mee te werken aan een oplossing, stuurt Verbruggen aan op een breuk”, schrijven de wielerfederaties.

Parijs-Nice begint zondag. Van de twintig teams hebben er nog maar zes hun deelname bevestigd. De ploegen hebben tot zaterdagmiddag vijf uur om zich aan te melden. „De UCI speelt het hard”, zegt Raboploegleider Erik Breukink. „We zijn nu voor het eerst op deze officiële manier gewaarschuwd. Het is duidelijke taal.” Rabobank was aanvankelijk wel van plan Parijs-Nice te rijden.