Televisie Voorkeur

Wie schlau ist Deutschland? Voor de vierde keer stelt presentator Johannes B. Kerner live uit Keulen kennis- en inzichtvragen aan geselecteerde teams in de studio – aangevuld met bekende Duitsers – en aan de kijkers om te bepalen hoe slim de Duitser is. De actrice Andrea Sawatzki (foto) speelt in de interactieve quiz mee met het team van de dierenartsen. ZDF, 20.15-21.45u. NDR Fernsehen - TATORT - "Das Bšse" Kriminalfilm, Deutschland 2003, Buch und Regie: Niki Stein, am Montag (03.03.08) um 21.00 Uhr. Kommissar Fritz Dellwo (Jšrg SchŸttauf) und Kommissarin Charlotte SŠnger (Andrea Sawatzki). © NDR/HR/Bettina MŸller, honorarfrei - Verwendung gemŠ§ der AGB im engen inhaltlichen, redaktionellen Zusammenhang mit genannter NDR-Sendung bei Nennung "Bild: NDR/HR/Bettina MŸller" (S2). NDR Presse und Information/Fotoredaktion Tel: 040 4156-2306, Fax: -2199, a.rehmann@ndr.de NDR/HR/Bettina MŸller

actualiteiten

Netwerk. Verslag over de strijd tussen de Democratische presidentskandidaten Barack Obama en Hillary Clinton. Verder een reportage over een 48-jarige brigadier van de regiopolitie Friesland. Met zijn 26 jaar ervaring verdient hij 1550 euro netto per maand. Om zijn inkomen op te krikken, werkt hij op zijn vaste vrije dag voor een autobergingsbedrijf in Sneek. Ned.2, 20.20-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Verslag van de Amerikaanse voorverkiezingen uit Texas en aandacht voor de nasleep van de zogeheten landmijnenaffaire bij Defensie, . Klokkenluider Fred Spijkers blijkt, ondanks eerdere rehabilitatie en een lintje van de koningin, nog steeds door de overheid te worden dwarsgezeten. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Eurocommissaris Neelie Kroes praat over Hillary Clinton, Microsoft en Internationale Vrouwendag. Linda de Mol komt haar nieuwe programma Ik hou van Holland aanbevelen dat wordt uitgezonden door de commerciële omroep. Verder vertellen leden van de band Room Eleven, die een mix spelen van jazz, pop, funk en blues, over hun optredens in Japan. Jort Kelder vult presentator Matthijs van Nieuwkerk aan. Ned.3, 19.30-20.15u.

Boekz! Auteur Kester Freriks praat met Ursul de Geer over zijn nieuwe, zevende roman Dahlia’s en sneeuw . In het boek, dat gaat over ouderdom, beschrijft hij het dementieproces van zijn moeder tot aan haar dood. Het Gesprek, 22.00-23.00u.

Pauw en Witteman. Advocaat Bram Moszkowicz vertelt waarom Beth Twitty, de moeder van Natalee Holloway, is benaderd om alsnog een zaak te beginnen tegen Joran van der Sloot. Publiciste Sanderijn Cels heeft de campagnes van Clinton en Obama op de voet gevolgd en doet verslag van de voorverkiezingen in Texas en Ohio. Ned.1, 23.05-0.05u.

documentaire

IKON Documentaire: Elk goed huwelijk begint met tranen. Twee van oorsprong Bangladeshi meisjes, geboren en getogen in Londen, staan aan de vooravond van een door hun ouders gearrangeerd huwelijk. De documentaire toont van heel nabij de maandenlange voorbereidingen van het dubbele huwelijk en de op- en neergaande stemming van de bruiden, die bijkans bezwijken onder de tegenstrijdige gevoelens. Ned.2, 22.50-0.00u.

VPRO's Import: The rise and fall of the Russian oligarchs. Laatste deel van tweeluik over de opkomst en ondergang van de oligarchen, een groep invloedrijke mannen die zich rondom Jeltsin verzamelde en mede verantwoordelijk was voor de transformatie van de Sovjet-Unie en het hedendaagse Rusland. Ned.2, 0.00-0.55u.

informatief

Kaaskoppen & Waterlanders. Serie programma’s over de vaderlandse geschiedenis, met als uitgangspunt personen die figureren in de Canon van Nederland. Vandaag Annie M.G. Schmidt (1911-1995), die met haar humoristische en tegendraadse teksten de tijdgeest van het brave, burgerlijke en verzuilde Nederland raak wist te typeren. Verder aandacht voor de Britse missionaris Willibrord (omstreeks 658-739) die de eerste bisschop van de Friezen werd. Ned. 2, 19.25-19.55u.

Profiel: Robert Noortman. Robert Noortman was de grondlegger van kunstbeurs TEFAF in Maastricht. Noortman groeide op in een eenvoudig milieu en leek niet voorbestemd voor iets groots. Begonnen als tapijthandelaar vestigde hij kunsthandels in Maastricht, Londen en New York en werd eigenaar van drie Rembrandts met een waarde van zeker 150 miljoen euro. Hij had een eigen vliegtuig en deed mee aan autorally’s. Noortman stierf vorig jaar januari op zestigjarige leeftijd, een dag nadat hij van de gemeente Maastricht een erepenning ontving. Ned.2, 20.50-21.30.

amusement

Andermans veren: Onzin. Fragmenten over onzin uit de wereld van theater, cabaret en televisie. Met o.a. Hans Teeuwen, Toon Hermans, Monty Python en Ivo de Wijs. Te gast in het theater is Mike Boddé met een groot aantal onzinnige, niet- bestaande en daardoor uiterst lachwekkende reclames. Presentatie: Kick van der Veer. Ned.2, 21.25-22.00u.

sport

NOS Sportjournaal. Met o.a. voetbal: vooruitblik op de UEFA Champions League-wedstrijd Real Madrid-AS Roma en een reportage over de presentatie van de nieuwe trainer van Ajax, Marco van Basten. Schaatsen: voorbeschouwing op de WK Afstanden in Nagano die morgen beginnen.

NOS: UEFA Champions League: Real Madrid-AS Roma. Voorbeschouwing met (vanaf 20.40u.) verslag van de eerste helft, een voorlopige wedstrijdanalyse, verslag van de tweede helft en een nabeschouwing. Ned.20.15-23.00u.

NOS: WK Afstanden Schaatsen Nagano. Rechtstreeks verslag van de WK Afstanden Schaatsen in Nagano: 1500 m vrouwen, 5 km mannen. Met een analyse van Ria Visser. Presentatie: Dione de Graaff. Commentaar: Frank Snoeks, Herbert Dijkstra en Martin Hersman. Ned.1, morgen 05.50-9.15u.